Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Rizoto je jednoduché na přípravu, ale je několik málo věcí, na které je potřeba dát si pozor. A jednou z těch věcí je nepochybně správná rýže, jinak nebude rizoto mít krémovou konzistenci. Když šafránové, tak ale z pravého šafránu, žádné náhražky. A víno? To by mělo být přírodní, nedoslazované a bez sudového nádechu...a samozřejmě se bavíme o bílém víně.


Příprava: cca 20 minut
Počet porcí: 4–5

Ingredience

  • 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio, Vialone apod.
  • 2 drobně nakrájené šalotky
  • 1 lžíce oleje
  • šafrán
  • 150 ml suchého bílého vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup

1. V hlubší soté pánvi nebo třeba litinovém kastrolu rozehřejeme olej, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme.

2. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Osolíme a opepříme. Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.

3. Když je rýže al dente a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

4. A pokud zbožňujete mořské plody, šafránové rizoto se skvěle hodí ke krevetám. Ani ty není těžké připravit, stačí je zprudka opéci na rozpáleném oleji a ozdobit jimi výrazně žluté šafránové rizoto.

Videonávod krok za krokem



Další recepty Zdeňka Pohlreicha

Selected page has been deleted or not exist Selected page has been deleted or not exist Selected page has been deleted or not exist Selected page has been deleted or not exist

Další recepty Zdeňka Pohlreicha

Doporučené a související produkty