Kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha
Pečená kuřecí stehna podle Zdeňka Pohlreicha. Voňavá a šťavnatá kuřecí stehýnka na kreolský způsob, tak jak je má mistr kuchař rád. Snadná příprava jídla z jednoho hrnce, do 1 hodiny máte hotovo a můžete rovnou servírovat.

Počet porcí: 4
Příprava: do 60 min (45 minut pečení)

Představujeme vám oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Moje domácí kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.

Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz.

Litinové hrnce  a kastroly všech možných tvarů a velikostí  typu Cocotte od německé značky Staub si můžete koupit u nás. Vaření s nimi je opravdu snadné a jde to samo. Inspirujte se, nebudete litovat! 

 Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Moje domácí kuchyně, nakladatelství Sevruga.

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí stehna s kůží
  • 250 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna hojně osolte a opepřete z obou stran a zakápněte citronovou šťávou. Do pekáčku nasekejte po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu. Přidejte špetku kajenského pepře a 3 lžíce oleje, maso ve směsi důkladně obalte.

Stehna položte kůží navrch a pečte zhruba 45 minut doměkka.Zatímco se kuře peče, v rendlíku rozehřejte zbylý olej a opékejte na drobno nakrájenou cibulku a rozdrcený česnek tak dlouho, až zesklovatí.

Přidejte rajčata, také nakrájená nadrobno, odrhnutý rozmarýn, tymián i oregano. Ochuťte kreolským kořením, kajenským pepřem a podle chuti osolte.

Zhruba po 5 minutách přidejte i na kostičky nakrájené obě papriky, také zakápněte citronovou šťávou a  směs vařte do změknutí, zhruba 5 minut. Servírujte tzv. rodinným stylem – stehýnka nechte v pekáči, omáčku nalijte do misky.

Související a doporučené produkty