
Počet porcí: 4
Příprava: 45 min

Dnes pro vás máme inspiraci od váženého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v podobě receptu, vyžívajícího zajímavou kombinaci chutí lahodného kuřecího s pikantní španělskou klobásou a houbami.

Recept Zdeňka Pohlreicha na Štavnaté kuře s chorizem je z jeho knihy receptů Taková normální kuchařka, vydané nakladatelstvím Sevruga. Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto mistra kuchaře: www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Taková normální kuchařka, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 500 ml kuřecího vývaru
- 450 g malých (nových) brambor
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 300 g kuřecího masa
- 125 g drobných žampionů
- 100 g klobásy chorizo
- 100 g zelené části pórku
- 4 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
V hrnci přiveďte k varu alespoň 1 l osolené vody, vložte kuřecí maso, přiklopte a vypněte, nechte 25–30 minut ve vroucí vodě dodělat. Mezitím očistěte žampiony, nakrájejte na plátky, šalotky oloupejte a rozpulte.
Ve větším hrnci rozpalte olej, vsypte houby a šalotky, ztlumte na střední plamen a restujte je asi 5 minut dozlatova. Občas promíchejte. Oloupejte si stroužek česneku. Brambory očistěte, podle potřeby také oloupejte a rozpulte.
Mrkev oškrábejte, nakrájejte na plátky. Pórek podélně rozpulte, důkladně propláchněte vodou, aby se zbavil písku, a nakrájejte také na plátky. Stejně tak i chorizo. Žampiony s šalotkami posypte mletou paprikou a tymiánem a prolisujte navrch česnek.
Promíchejte, restujte 1 minutu, přidejte chorizo, brambory, mrkev a rajčata s bazalkou a oreganem, zalijte vývarem, promíchejte a nechte pod pokličkou bublat doměkka, asi 30 minut. Uvařené maso natrhejte vidličkou na sousta a vsypte s pórkem k zelenině. Krátce povařte, dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.