Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Chcete vyzkoušet něco nového? Připravte si doma v klidu polévku z červené čočky a ředkviček – tureckou  polévku z červené čočky. Je chutná, výživná a navíc se po ní budete cítit lehce jako pták.

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí:
Počet kalorií: cca 210 kcal/porce

Pro dnešní den vaření doma v klidu jsme vybrali jeden z oblíbených receptů Zdeňka Pohlreicha, tentokrát z jeho kuchařky Lehká kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Jedná se o polévku s nižší kalorickou hodnotou, ovšem s o to větším chuťovým i estetickým zážitkem.

Recepty  s nižší kalorickou hodnotou najdete v kuchařce Lehká kuchyně od Zdeňka Pohlreicha

Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Lehká kuchyně, nakladatelství Sevruga.

Ingredience

  • 2 rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 sušená chilli paprička, nadrcená
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 125 g červené čočky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • 250 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 ředkvičky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

Rajčata nařízněte do kříže, spařte ve vroucí vodě a oloupejte. Rozpulte je, dužinu vyjměte a ponechte, zbylou část nakrájejte nadrobno.

V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a  opékejte ji 1–2 minuty, přidejte česnek, chilli papričku, krátce orestujte, vmíchejte protlak, čočku a rajčatovou dužinu a nakonec i mouku.

Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte 15 minut, až čočka změkne. Zlehka rozmixujte, vlijte mléko a nechte ještě přejít varem.

Do misek rozlijte polévku a ozdobte ji plátky ředkviček a pokrájeným rajčetem. Zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Související a doporučené produkty