Berlínský řízek s polníčkovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha

Berlínský řízek s polníčkovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha
Pikantní vepřový řízek s jednoduše upraveným polníčkem, tak jak si ho připravuje Zdeněk Pohlreich.

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:  4 

Dnes se s námi vydejte na výlet do Berlína, který je považovaný za město, kde se střetávají kulinářské vlivy západu i východu. My však zůstaneme při zemi a vyzkoušíme místní klasiku.

Recept Zdeňka Pohlreicha je tentokrát z jeho kuchařky Kulinárium, vydané nakladatelstvím Sevruga.

Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto známého mistra kuchařského řemesla:
www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky.

Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Kulinárium, nakladatelství Sevruga.

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha - KulináriumKuchařka Zdeňka Pohlreicha - Kulinárium

Ingredience

Řízek:

  • 600 g vepřové kýty
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • 4 lžíce strouhaného křenu
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • zhruba 300 ml rostlinného oleje na smažení
  • sůl
  • 1 citron k podávání

Salát:

  • 200 g polníčku
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce vody
  • sůl

Postup

1. Kýtu rozkrájejte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je a osolte z obou stran. Hořčici smíchejte s křenem a směsi potřete řízky po jedné straně.

2. Obalte je v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.

3. V hrnci rozehřejte zhruba 4cm vrstvu oleje a usmažte v něm na vyšším středním stupni obalené řízky dozlatova, zhruba 3 minuty z každé strany. Délka smaženi záleží na výšce masa. 

4. Vyjměte je a nechte přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.

5. Polniček operte a nechejte okapat. Šalotku nakrájejte nadrobno a prošlehejte ji s hořčici, solí, octem, citronovou šťávou, olivovým olejem a vodou dohladka. 

Přelijte přes polniček a podávejte s řízkem a měsíčkem citronu.

Související a doporučené produkty