Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Počet kalorií: 565 kcal/porce
Recept Zdeňka Pohlreicha na jehněčí s jarní zeleninou je tentokrát z jeho kuchařky Fresh kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto Mistra kuchaře www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Fresh kuchyně, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 800 g vykostěné kýty z mléčného jehněte
- 850 ml kuřecího vývaru
- 250 ml suchého bílého vína
- 150 g brambor (ideálně druh Ratte)
- 100 g zelených fazolek
- 80 g hrášku
- 2 jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku (30 g)
- 6 snítek tymiánu
- 3 bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Maso očistěte, zbavte případných blanek a nakrájejte na 4cm kostky. Osolte ho, opepřete a obalte v mouce.
V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje, přebytečnou mouku oklepejte a maso postupně restujte ze všech stran dohněda, trvá to zhruba 5 minut.
Vkládejte do hrnce jen tolik masa, kolik se vejde v jedné vrstvě, aby se maso smažilo a nedusilo.
Opečené kousky vyjměte, položte na talíř a
pokračujte stejným způsobem se zbylým masem.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Cibuli restujte ve stejném hrnci na zbylém oleji dozlatova, zhruba 1–2 minuty, přidejte česnek a opékejte 2 minuty. Seškrabujte přípečky z masa a vmíchejte je do základu.
Vlijte protlak, restujte cca 1 minutu, přilijte víno, a vařte cca 5 minut, než se odpaří alkohol.
Vraťte zpět maso, zalijte vývarem, přidejte tymián a bobkový list, přiklopte, snižte teplotu na střední a duste doměkka, asi 45–60 minut.
Mezitím omyjte brambory, mladé hezké nemusíte loupat a přepulte je. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, jarní cibulku nadrobno.
Zhruba po 45–60 minutách dušení masa vyzkoušejte, jestli je téměř měkké, a přidejte brambory a mrkev, duste dalších 10 minut.
Jako poslední přidejte fazolky, duste 5 minut, přisypte hrášek a jarní cibulku a duste ještě 5 minut, až je vše dokonale měkké. Případně podle chuti dosolte a opepřete.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
21. června 2022
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
08. června 2022
Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Zapečená treska s rajčaty a olivami podle Zdeňka Pohlreicha
24. července 2023
Recept na háškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
05. dubna 2023
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
21. července 2022
Kuře Zdeňka Pohlreicha
12. ledna 2024