Zapečená treska s rajčaty a olivami podle Zdeňka Pohlreicha

Zapečená treska s rajčaty a olivami podle Zdeňka Pohlreicha
Což takhle dát si rybu tak, jak ji má rád šéfkuchař Zdeněk Pohlreich? Kombinace ryby a šunky není sice obvyklá, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Navíc se jedná o jídlo, které již nepotřebuje žádnou přílohu a dělá se v jednom pekáči nebo hrnci!
 

Celková doba přípravy: cca 40 minut

z toho zapékání: cca 30 minut

Počet porcí: 4

Rybí inspirace od našeho oblíbeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v podobě receptu, který využívá netradiční kombinace kvalitní suché šunky a rybího masa. Recept Zdeňka Pohlreicha na Tresku balenou v šunce, s rajčaty a olivami je z jeho knihy receptů Taková normální kuchařka, vydané nakladatelstvím Sevruga.

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha - Taková normální kuchařka

Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Taková normální kuchařka, nakladatelství Sevruga.

Ingredience

  • 4 filety tresky (à 200 g)
  • 4 plátky parmské šunky
  • 100 g černých oliv
  • 100 g zelených oliv
  • 500 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lístků tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • chléb k podávání

Postup

Předehřejte si troubu na 200 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Rajčata omyjte, přepulte a naskládejte společně s cibulí do pekáče. Osolte, opepřete a zakápněte olejem. Pečte v předehřáté troubě cca 15 minut

Mezitím zbavte tresku případných kostí pomocí pinzety, mírně ji osolte a opepřete (pozor, parmská šunka už je slaná) a každý kousek zabalte do plátku parmské šunky.

Do pekáče s rajčaty přidejte olivy a tresku. Pečte dalších 15 minut, dokud treska není měkká a šunka křupavá. Hotové jídlo posypte lístky tymiánu a ihned podávejte. 

Související a doporučené produkty