Jak zlehka vtančit do nového roku? Pstruh v bylinkové solné krustě s petrželovou salsou – super jednoduchý recept Zdeňka Pohlreicha

Jak zlehka vtančit do nového roku? Pstruh v bylinkové solné krustě s petrželovou salsou – super jednoduchý recept Zdeňka Pohlreicha
Je jedním z vašich předsevzetí jíst v novém roce zdravěji? Pak třeba zrovna rybky v křupavé krustičce, rychle upečené na soli, s pikantní petrželovou salsou, budou tím správným prvním krůčkem k vysněnému cíli. Vyzkoušejte další super jednoduchý recept ze Zdeňkovy nové kuchařky.

Doba přípravy: cca 35-40 minut, z toho 25 minut pečení
Počet porcí: 4 

Představujeme vám rybí recept Zdeňka Pohlreicha, který společně s dalšími najdete v jeho kuchařce Super jednoduše, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do řady receptů, kde s minimálním počtem surovin vykouzlíte překvapivě jednoduše chuťově naprosto dokonalá jídla.

Litinové, nerezové i nepřilnavé pekáče nejen na ryby všech možných tvarů a velikostí si můžete koupit u nás. Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladatelství Sevruga.

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha - Super jednodušeKuchařka Zdeňka Pohlreicha - Super jednoduše

Ingredience

  • 4 ks vykuchaní pstruzi (á 250 g)
  • 6 ks vajec
  • 1,5 kg hrubé mořské soli
  • 2 ks citrónů
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • hrst hladkolisté petržele
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř, sůl

Tip:

Pstruhy můžete nahradit jinou bělomasou rybou, kterou je například mořský vlk nebo pražma.

Postup

1. Ryby očistěte od šupin, omyjte a osušte. Břišní dutinu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

2. Jeden citron nakrájejte na kolečka a vložte rybám do břišní dutiny, spolu s polovinou tymiánu a rozmarýnu.

3. Rozklepněte vejce, oddělte bílky a vyšlehejte je v tuhý sníh.

4. Zbylý tymián a rozmarýn stáhněte z větvičky a posekejte nadrobno. Vhoďte do větší mísy a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu, hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Nakonec do směsi lehce vmíchejte vyšlehaný sníh.

5. Plech vyložte pečicím papírem a naneste na něj 1/3 solné bylinkové směsi, rozprostřete po dně a ryby na ni položte. Následně ryby důkladně zakryjte zbylými 2/3 solné směsi a vložte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

6. Během pečení si připravte petrželovou salsu: posekejte nadrobno petržel, dejte ji do menší misky, zalijte olivovým olejem a šťávou z 1 citronu. Promíchejte a dochuťte solí.

7. Po upečení vyjměte ryby z trouby, odstraňte solnou krustu i bylinky z břišní dutiny a položte na talíř. Pokud to myslíte s dietou vážně, servírujte jen s petrželovou salsou. Chutnat vám ale bude i s vařenými brambory nebo čerstvým pečivem.

Související a doporučené produkty