Zlý muž naší gastro scény, za jehož občasnými vulgárními hláškami je však velká profesionální znalost, milovník ryb, baseballu a grilování. A také autor mnoha skvělých kuchařek, uznávaný odborník na restaurační managment, který předvádí v praxi jako úspěšný podnikatel, spolumajitel tří restaurací a jedné neobvyklé cukrárny s e-shopem.
Být kuchařem nebyl jeho sen a vaření ho nijak zvlášť nebavilo. Chtěl být zpěvák a profesionální sportovec... Víte, kolik odkazů na vás vyběhne při zadání jeho jména do vyhledavače Google? K dnešnímu dni 1 480 000! No dámy a pánové, kdo z vás to má?!
Pan šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je především člověk, který změnil život nejen desítkám českých restauratérů a hospodských díky pořadu Ano, šéfe a jeho modifikacím, ale v podstatě i nám všem, kteří s tímto rozeným kuchařským showmanem na televizních obrazovkách nebo you tube kanále přišli do styku. Z přípravy obyčejného jídla totiž udělal ve své době v českých zemích nevídanou show a přesvědčil národ, že kvalita surovin nikoliv kvantita pokrmů na jídelním lístku se počítá.
Z podzemí na vrchol
Měl štěstí, že se po roce trápení v podzemní kuchyni Obecního domu dostal do týmu Josefa Franka, tehdejšího šéf kuchaře motelu Stop v pražském Motole (dnes hotel Golf). Tento sekáč v bílém, jak na něj Zdeněk Pohlreich vzpomíná, jej teprve naučil mít rád práci kuchaře a probudil v něm touhu, něčeho v tomto oboru dosáhnout. Leč šedivý byl svět komunistických restaurací a tak Zdeněk na jaře roku 1989 emigroval do Nizozemí. Na dobu trávenou v detenčním centru nevzpomíná rád, ale nakonec se mu přece jen podařilo odletět do Austrálie, kde se uchytil ve francouzské restauraci, a přestože se mu tam líbilo a měl možnost odborného růstu, nechal se v roce 1994 přemluvit k návratu do vlasti, čehož vzápětí opravdu hodně litoval. Situace v české gastronomii byla katastrofická co do platů i způsobů práce; sám tuto dobu zpětně glosuje, jako nejhorší období svého života. Po dvou letech, v roce 1996 zakotvil jako šéf kuchař ve Ville Voyta, což pro něj znamenalo konečně vstup do velké gastronomie v Československu. Po tomto zlomu v kariéře již následovala v podstatě samá pozitiva a sociální jistoty – za 2 roky šéfkuchař v hotelu Radisson SAS a zároveň v hotelu Alcron, následováno šéfováním kuchyním hotelu Renaissance a Marriott. V roce 1998 přijal nabídku TV Prima na účinkování v pořadu Mňam aneb Prima vařečka, což v důsledku jeho vrozeného (jak sám podotýká) exhibicionismu předeslalo jeho následující hvězdnou kariéru jako nekompromisního šéfa, kterému se neodmlouvá...
Gastronomický guru
95 x Ano, šéfe!
V roce 2007, právě když se začala dostavovat únava z práce v korporátu, přišla nabídka z pražského hotelu Imperial na provozování restaurace. A na světě bylo Café Imperial, v nádherném secesním interiéru. O rok později pak "toskánská" restaurace Divins na Starém Městě. Zároveň se tento rok začal natáčet první díl zábavné gastro reality show Ano, šéfe! Pořadu, jehož vzorem je Ramsay’s Kitchen Nightmares a kde Zdeněk Pohlreich, na základě přidělené role po vzoru britského šéfkuchaře, nabízí neprosperujícím restauracím a hospodám řešení jejich problémů. Na rozdíl od drsně nekompromisního Brita však každou epizodu ještě obohatil o svoje vlastní hlášky, kterými se lidé baví dodnes. V roce 2009 dorazil na obrazovky 1. díl, I. řady a tento pořad se přestal vysílat až po dlouhých 9 letech, v roce 2018. Jednalo se o první pořad svého druhu u nás, ve kterém figuroval skutečný český chef a předznamenal tak boom televizní gastronomie u nás. A světe div se, vypadá to, že v roce 2025 se dočkáme obnoveného vysílání pořadu a 8. "Pohlreichovské" řady.
Portfolio podniků již slavného šéfkuchaře se 2016 rozšířilo o bistro Next Door by Imperial a v roce 2023 přibyla i vlastní cukrárna Café Imperial Dolce, zásobující sladkostmi nejen vlastní podniky ale i e-shop.
Co nesmí v kuchyni Zdeňka chybět
Pohlreich Selection
Produktem vzájemné úzké spolupráce se značkou Potten & Pannen-Staněk v letech 2015-20 byl vznik kolekce Pohlreich Selection, série špičkových spotřebičů a domácích potřeb světových značek, které si v té době již uznávaný šéfkuchař sám vybral. Cílem bylo nejen představit prémiové značky široké veřejnosti, ale ukázat i jejich praktické využití ve Zdeňkově kuchyni.
Na ostří nože – praktické rady a tipy
Kvalitní nůž je základ kuchyně
Hotovo dřív, než přijede rozvážka
20. prosince 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
10. září 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
Citace z osobního webu
Chci, aby za mnou zůstávalo něco smysluplného. Nejen něco, co si budou lidé pamatovat, ale z čeho budou mít užitek. Svůj život jsem se rozhodl zasvětit gastronomii a restauračnímu byznysu a mám to štěstí, že mé představě dobrého jídla nasloucháte. Děkuji vám za to