Vlašské ořechy a jejich louskání patří neodmyslitělně k předvánoční atmosféře. Svou nezaměnitelnou chutí dokáží ozvláštnit sladké i slané. A navíc jsou i zdravé...Receptů, které s nimi pracují je mnoho, vyzkoušejte jeden z těch nových od Josefa Maršálka. Úspěch zaručen!
Ořechový kynutý závin s cukrovou krustou
Celková doba přípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečení 30–35 minut, celková doba kynutí: 2,5 hodiny
1 kus, suroviny odpovídají obdélníkové formě 15 x 36 cm
Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi top 10 antioxidačních potravin? Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mimo jiné zvyšují i aktivitu mozku, protože jsou bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selen a vitamíny skupiny B, zlepšují metabolismus a podporují snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu. Můžete je mlsat jen tak samotné anebo si zkuste s námi připravit jeden z oblíbených moučníků cukráře Josefa Maršálka. Náš tip pro to, aby se vám kynutí povedlo zní: dbejte na to, aby všechny suroviny na těsto měly stejnou, a to pokojovou teplotu.
Ingredience
těsto:
- 300 g špaldová mouka hladká
- 150 g plnotučné mléko
- 60 g máslo
- 50 g cukr krupice
- 10 g droždí
- 4 g sůl
- 1 vejce velikost M
ořechová náplň:
- 225 g strouhané vlašské ořechy
- 200 g bílý jogurt
- 50 g rozinky
- 40 g cukr krupice
- 3 g mletá skořice
- 2 g sůl
- 1 bio citron- kůra
na dokončení:
- 1 žloutek
- 20 g mléko
- 40 g směs cukru krupice a moučka
Postup
1. Do mísy navažte mouku s cukrem. Pak uprostřed těsta udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vlijte mléko, lehce zamíchejte a nechejte alespoň 30 minut kynout.

2. Do takto připraveného omládku přidejte vejce a sůl a opět lehce promíchejte aby se všechny ingredience dobře spojily.

3. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a pomocí vařečky či robota vytvořte hladké a elasticky pevné těsto.

4. Hladké těsto v míse zakryjte utěrkou a nechejte 1 hodinu v pokojové teplotě kynout do cca dvojnásobného objemu.




