Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka

Vyzkoušejte recept na nekynutou sváteční tvarohovou štolu, plnou rozinek, sušeného ovoce a mandlí, s citronovou polevou. Tak, jak jí má Pepa Maršálek rád.

Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy, představuje recept na vánoční štolu, kterou pekl společně s novináři při zahájení pořadu Peče celá země. Příprava této nekynuté, tvarohové vánoční štoly s polevou je náročnější jen čas, recept je však jednoduchý a nemusíte se bát, že byste ho nezvládli.

Celková doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 30 minut

Stupeň obtížnosti: 2
Počet kusů: 1

Ingredience

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g tvarohu v kostce
  • 100 g rozinek
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g sušených meruněk
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 50 g vajec
  • 50 g podmáslí
  • 12 g prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 1 g mletého anýzu
  • 1 malý citron

na polevu:

  • 120 g cukru moučka
  • 30 g citronové šťávy

na dokončení:

  • 150 g kandovaného ovoce
  • 70 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 5 g vanilkového cukru

Postup

1. Meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami.

2. Do mísy navažte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a směs metličkou vymíchejte dohladka.

3. Nakonec vmíchejte mouku se solí a práškem do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé těsto.

4. Teprve do dokonale hladkého těsta zapracujte sušené ovoce a mandle. (viz 1. obrázek)

5. Na pomoučené desce vytvarujte obdélník, který přehněte do tvaru štóly. (viz 2. obrázek)

6. Štolu pomoučenýma rukama přemístěte na plech s pečicím papírem, spojem nahoru.

7. Pečete v rozehřáté troubě při 160 °C asi 25 až 30 minut. Po upečení potřete štólu rozehřátým máslem a lehce posypejte cukrem s vanilkou. Nechejte vychladnout.

Mezitím si připravte polevu:

8. Smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, ve vodní lázni  tuto směs mírně nahřejete.

9. Potom polevu opatrně naneste na povrch upečené a vychladlé štóly a nechejte ji lehce stéct po stranách.

10. Před zaschnutím polevy štólu dozdobte kousky kandovaného ovoce.

Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak recepty na další slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu, naleznete na našem blogu.

Sváteční dort s čerstvým ovocem

Česká vánočka podle Josefa

Vánoční máslové kuličky s rumovou polevou


Související a doporučené produkty