Adventní výzva – Vánoční perníčky podle Pepy Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Adventní výzva – Vánoční perníčky podle Pepy Maršálka

Upečte si  během adventu vláčné a voňavé perníkové kuličky s pomerančem, badyánem a sněhobílou polevou. Iluze sněhových koulí bude dokonalá, protože vám téměř roztají v puse.

Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy představuje recept na ruské vánoční perníčky, pryaniki, které díky bílkové polevě nejen připomínají sněhové koule, ale zůstanou díky ní i dlouho čerstvé a vláčné. Těsto si musíte nechat odležet (nejlépe přes noc), ale jinak je recept opravdu jednoduchý a navíc můžete do přípravy zapojit bez problémů i děti. Tak neváhejte vyzkoušet a podělit se s námi alespoň obrazně o výsledek.

Celková doba přípravy: cca 70 minut + doba na odležení
Doba pečení: 20–25 minut

Stupeň obtížnosti: 1
Počet kusů: cca 40

Adventní výzva – Vánoční perníčky podle Pepy Maršálka

Ingredience

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • kůra z 1 pomeranče
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g vajec
  • 60 g změklého másla
  • 60 g medu
  • 50 g žitné mouky
  • 6 g jedlé sody
  • 5 g mleté skořice
  • 5 g mletého hřebíčku
  • 3 g mletého badyánu
  • 2 g soli

na polevu:

  • 200 g cukru moučka
  • 75 g bílků (2 vejce)

Postup

1. Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny.

2. Pak přidejte všechny zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Pomocí robota vám to půjde samozřejmě lépe, ale zvládnete to i v ruce.

3. Vypracované těsto dejte přes noc odpočinou do lednice, zabalené do fólie.

4. Druhý den z těsta vykrájejte dílky, každý o hmotnosti cca 20 g, a vytvořte z nich malé koule.

5. Kouličky dejte na plech s pečicím papírem, vždy kousek dál od sebe. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C, asi 20-25 minut, dozlatova.

6. Bílky s cukrem dobře vymíchejte dohladka, nešlehejte. Vychladlé perníčky pak namáčejte pomocí vidličky a nechejte okapat na mřížce.

7. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy. 

Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak na našem blogu naleznete další jeho recepty na slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu.

Vyzkoušejte naprosto dokonalý sváteční dort s čerstvým ovocem, vánoční máslové kuličky s rumovou polevou nebo lehounké vánoční laskonky či sváteční vánoční štolu.


Související a doporučené produkty