Velikonoční zajíc Josefa Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
Upečte si stylového velikonočního zajíčka nebo beránka podle opravdového mistra cukráře. 

Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize a lektor naší Gourmet Academy se s vámi podělí o další ze svých osvědčených receptů. Velikonoční zajíc jako živý, jen odhopkat z talíře. Zvládnete to také, stačí jen dodržet osvědčené postupy. A při zdobení se fantazii meze nekladou!

Celková doba přípravy: 1,5 hodiny
Pečení: 45–50 minut
co budete potřebovat: 3D velikonoční formu, objem cca 0,75 l
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka

Ingredience

těsto:

  • 250 g hladká mouka
  • 200 g cukr krupice
  • 100 g olivový olej
  • 150 g bílý smetanový jogurt
  • 30 g strouhaný kokos
  • 4 ks vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 menší citron-šťáva i kůra
  • 1 g sůl

poleva:

  • 200 g cukr moučka
  • 40 g citronová šťáva
  • 20 g mletý mák

na vymazání formy:

  • 30 g olej
  • 30 g strouhaný kokos

Postup

1. Nejprve si smíchejte sypké ingredience – mouku s kokosem, cukrem, solí a práškem do pečiva, přisypte nastrouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.

2. Pak přidejte ingredience tekuté – vejce, jogurt, olej a šťávu. 3. Stěrkou vymíchejte dohladka. Pokud máte, můžete použít robot s plochou stěrkou na pomalý stupeň.

4. Formu vymažte olejem a vysypejte kokosem, připravenou hmotu nalejte  do její spodní části, přiklopte horní částí a pečte v rozehřáté troubě při 160 °C asi 45–50 minut.

5. Po uplynutí doby podle zkušeností se svou troubou vyzkoušejte špejlí , zda je zajíc upečený. Je-li špejle po vytažení suchá vyjměte z trouby, sejměte horní část a nechejte vychladnout.

Nordic Ware forma na pečení - velikonoční zajíček, stříbrná

6. Na polevu metličkou vymíchejte všechny ingredience dohladka a ve vodní lázni zahřejte do tepla. Elektrický šlehač nebo kuchyňský robot vám opět usnadní část práce.

7. Máte-li polevu hotovou, vyjměte zajíce z formy, spodní hranu lehce seřízněte, kvůli větší stabilitě hotového zajíce.

8. Pomocí štětce pak polevou zajíce potřete, nechte lehce zaschnout, nakonec jemně pocukrujte. Dozdobte dle své fantazie.

Související a doporučené produkty