Masopustní koblihy Josefa Maršálka

08. února 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
Jednoduchý recept na domácí masopustní kobližky, které jsou něžné a nadýchané jako pírko. Nejtěžší na celém receptu je vydržet, abyste je nesnědli všechny sami a zbyly i na vaše hosty.

Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize a lektor naší Gourmet Academy, se s vámi podělí o další ze svých osvědčených receptů. Malé kobližky obalené v cukru jsou plněné až po vysmažení, čímž se usnadní celý proces a zvládne je tak připravit doma opravdu každý.

Doba přípravy: do 30 minut
Kynutí: 30 + 30 minut
Smažení: 1 várka 5–6 minut
Počet kusů: 25–30
Masopustní koblihy Josefa Maršálka

Ingredience

na těsto:

  • 525 g hladká mouka
  • 175 g hrubá mouka
  • 300 g mléko (cca 310 ml)
  • 120 g rozpuštěné máslo
  • 60 g cukr krupice
  • 40 g droždí
  • 30 ml rumu
  • 20 g vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 4 vejce
  • špetka soli

na smažení:

  • 1 l oleje na smažení (řepkový)

na dokončení:

  • 250 g jahodový džem
  • 200 g povidla
  • 200 g cukr krupice

Postup

1. 100 g hladké mouky v pokojové teplotě a vlažné mléko smíchejte s droždím a nechte 30 minut vykynout. Pak přidejte zbytek mouky a ostatní ingredience a následně vypracujte rukama nelepivé těsto. To nechte v zadělávací míse (z hlediska kynutí je nejvhodnější keramika), zakryté čistou utěrkou, na teplém místě cca 30 minut kynout.

2. Těsto po vykynutí rozdělte na dílky po cca 50 g, pěkně zakulaťte a nechte na pomoučené desce dalších cca 30 minut dokynout

3. Dobře nakynutou kobližku poznáte nejlépe tzv. "prstovým testem" – lehce na ni zatlačíte a vrací-li se do původní podoby pomalu, je správně nakynutá. 

4. Jakmile zjistíte, že jsou koblihy nakynuté, rozpalte olej a ihned začněte smažit, aby vám kobližky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje, omeťte z nakynutých koblih přebytečnou mouku. Zamezíte tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce, kterou na nich jistě mít nechcete.

5. Dbejte na to, aby koblihy měly v hrnci dostatek prostoru a aby měly možnost v oleji volně plavat. Kobližky smažte dozlatova, po každé straně  2,5-3 minuty maximálně.  

6. Po vytažení nechte okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku, a pak ještě teplé obalte v cukru.

7. Nakonec ostrým steakovým nožíkem udělejte z boku kobližky napříč otvor a vychladlé je pomocí cukrářského sáčku naplňte, část jahodovým džemem a část švestkovými povidly.

Tipy pro práci s koblížky

  • Do smažících se koblih nikdy nepíchejte vidličkou. Pro manipulaci s nimi – obracení a vyndávání použijte drátěné sítko nebo pěnovačku.
  • Po vychladnutí do nožíkem vytvořeného otvoru v boku kobližky (v místě světlejšího kroužku) pomocí cukrářského sáčku nebo jiné plničky pak nastříkejte náplň.
Masopustní koblihy Josefa Maršálka