Valentýnské donuty podle Josefa Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Valentýnské donuty podle Josefa Maršálka

Valentýn se kvapem blíží a vy stále přemýšlíte jak nejlépe potěšit svou drahou polovičku?
Vsaďte na romantické gesto v podobě vlastnoručně upečeného dezertu od cukrářského mistra Josefa Maršálka. Můžete jím obdarovat své blízké, servírovat ho k snídani nebo podávat jako sladkou tečku po romantické večeři.
 

Valentýnské donuty podle Josefa Maršálka

Valentýnské donuty s ovocnou polevou

Počet porcí: 14

Ingredience

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g rumu
  • 2 vejce o velikosti M
  • 65 g másla
  • 165 g mléka
  • 15 g droždí
  • 3 g soli
  • 1 g anýzu

Poleva

  • 250 g cukru moučka
  • 120 g jahod, malin, borůvek…
  • 10 g mrazem sušeného ovoce podle chuti

Na dokončení:

  • 10 g mrazem sušeného ovoce
  • 1 l řepkového oleje na smažení

Postup

1.  Do mísy dejte hrubou mouku, droždí a mléko a všechno dohromady zamíchejte. Dobře směs přikryjte a nechte 1 hodinu kynout v pokojové teplotě.

2.  Poté přidejte vejce, rum a cukr a vše pečlivě zamíchejte.

3.  Přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Dále přidejte sůl a koření a úplně nakonec máslo. 

4.  Hněťte, dokud nezískáte hladké, pevné a elastické těsto. To dobře přikryjte, aby neoschlo, a nechte ho v pokojové teplotě nejméně 45 min. nakynout.

5. Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na 14 stejných kousků (jeden přibližně o 50ti gramech).

6.  Kousky vyválejte do malých kuliček a nechte je 5-10 min. odpočinout. 

7.  Poté pomocí pomoučněného prstu do každého z nich udělejte otvor, který poté roztáhněte do stran tak, aby vznikl kroužek o průměru asi 7 cm.

8.  Postupně je odkládejte na pomoučněný tác či plech a nechte je přikryté nakynout na dvojnásobný objem

 

9.  V pánvi rozehřejte olej na 170 °C a kroužky v něm postupně smažte, z každé strany přibližně 1,5-2 min. 

10. Vyndejte hotové donuty na plech vyložený ubrousky, které vsáknou přebytečný olej a nechte je tam zcela vychladnout

 

11.  Všechny ingredience na polevu rozmixujte dohladka pomocí kuchyňského robota nebo ponorného mixéru. 

12.  Usmažené donuty v polevě namočte jednou stranou, nechte okapat na mřížce a přes zaschnutím dozdobte mrazem sušeným ovocem. 

Související a doporučené produkty