Dýňový dort s mléčnou čokoládou podle Pepy Maršálka

Dýňový dort s mléčnou čokoládou podle Pepy Maršálka

Podzim, podzim přichází. A aby nám nenadělal nesnází, trochu si ho přisladíme...

Podzimní dort s čokoládovou ganache, zdobený mini marshmallows
Celková doba přípravy: cca 120 minut, z toho pečení 45–50 minut, uležení krému: 8 hodin
uležení hotového dortu: 60 minut

1 kus, suroviny odpovídají dortové formě o průměru 20/22 cm a tedy 10–12 porcím

Upečte si s námi netradiční dort cukrářského mága Josefa Maršálka, s mléčnou čokoládou, skořicí a muškátovým oříškem, který vás zahřeje i nabije tolik potřebnou energií.

Ingredience

korpus: 

  • 340 g cukr krupice
  • 270 g dýňové pyré
  • 270 g hladká mouka
  • 120 g olej
  • 100 g podmáslí
  • 5 g skořice mletá
  • 5 g jedlá soda
  • 3 g sůl
  • 2 g muškátový oříšek mletý
  • 2 vejce velikost M

čokoládová náplň (ganache):

  • 200 g mléčná čokoláda
  • 100 g smetana ke šlehání 33%
  • 2 g mořská sůl

na dokončení a zdobení:

  • 500 g smetana ke šlehání 33%
  • 100 g mini marshmallows
  • kakao na posypání

Postup

1. Nejprve rozmixujte dohladka upečenou dýni (hokkaido, máslovou nebo špagetovou) a vytvořte pyré. Pak do nádoby stolního mixeru přidejte olej, podmáslí a vejce a vše rozmixujte dohladka. Skvěle poslouží i tyčový mixér.

2. V další míse nejprve smíchejte všechny ostatní ingredience a pakk k nim přidejte tekutou směs s dýní.

3. Ruční metlou vymíchejte do hladké hmoty, která po skořici dostane světle hnědou barvu. Tekuté těsto nalejte do papírem vyložené dortové formy.

4. Pečte při 160 °C velmi pomalu cca 45 až 50 min. Před vytažením zkuste špejlí, zda je dort uvnitř propečený. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce a poté opatrně vyjměte z formy a uložte stranou.

5. Během pečení si připravte čokoládovou náplň (ganache). Na ganache svařte smetanu se solí a ještě horkou nalijte na rozlámanou mléčnou čokoládu v míse kuchyňského robota, máte-li jej k dispozici. 

6. Pokud jej nemáte, použijte jakoukoli nádobu, kde následně budete moci pracovat se šlehačem nebo tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem. Směs nechejte 2–3 minut povolit a následně důkladně promíchejte pomocí robota nebo ponorného mixéru. 

7. Hmotu nechejte v lednici 6–8 hodin uzrát. K vychlazené ganache přidejte 500 ml šlehačky (smetany ke šlehání min. 33%) a pomalu vyšlehejte do pevného krému.
8. Korpus dvakrát prořízněte a naplňte připravenou ganache.

 9. Povrch pak hustě posypte mini marshmallows a ještě zasypejte kakaem. Před vlastním podáváním nechte alespoň 1 hod. proležet v lednici. Pak nakrájete na porce a servírujte. Dozdobit můžete ještě dýňovými semínky. 

Související a doporučené produkty