Dýňový dort s mléčnou čokoládou podle Pepy Maršálka

Dýňový dort s mléčnou čokoládou podle Pepy Maršálka

Podzim, podzim přichází. A aby nám nenadělal nesnází, trochu si ho přisladíme...

Podzimní dort s čokoládovou ganache, zdobený mini marshmallows
Celková doba přípravy: cca 120 minut, z toho pečení 45–50 minut, uležení krému: 8 hodin
uležení hotového dortu: 60 minut

1 kus, suroviny odpovídají dortové formě o průměru 20/22 cm a tedy 10–12 porcím

Upečte si s námi netradiční dort cukrářského mága Josefa Maršálka, s mléčnou čokoládou, skořicí a muškátovým oříškem, který vás zahřeje i nabije tolik potřebnou energií.

Ingredience

korpus: 

  • 340 g cukr krupice
  • 270 g dýňové pyré
  • 270 g hladká mouka
  • 120 g olej
  • 100 g podmáslí
  • 5 g skořice mletá
  • 5 g jedlá soda
  • 3 g sůl
  • 2 g muškátový oříšek mletý
  • 2 vejce velikost M

čokoládová náplň (ganache):

  • 200 g mléčná čokoláda
  • 100 g smetana ke šlehání 33%
  • 2 g mořská sůl

na dokončení a zdobení:

  • 500 g smetana ke šlehání 33%
  • 100 g mini marshmallows
  • kakao na posypání

Postup

1. Nejprve rozmixujte dohladka upečenou dýni (hokkaido, máslovou nebo špagetovou) a vytvořte pyré. Pak do nádoby stolního mixeru přidejte olej, podmáslí a vejce a vše rozmixujte dohladka. Skvěle poslouží i tyčový mixér.

2. V další míse nejprve smíchejte všechny ostatní ingredience a pakk k nim přidejte tekutou směs s dýní.

3. Ruční metlou vymíchejte do hladké hmoty, která po skořici dostane světle hnědou barvu. Tekuté těsto nalejte do papírem vyložené dortové formy.

4. Pečte při 160 °C velmi pomalu cca 45 až 50 min. Před vytažením zkuste špejlí, zda je dort uvnitř propečený. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce a poté opatrně vyjměte z formy a uložte stranou.

5. Během pečení si připravte čokoládovou náplň (ganache). Na ganache svařte smetanu se solí a ještě horkou nalijte na rozlámanou mléčnou čokoládu v míse kuchyňského robota, máte-li jej k dispozici. Smeg skleněná mísa ke kuchyňskému robotu smf02, smf03Smeg skleněná mísa ke kuchyňskému robotu smf02, smf03

6. Pokud jej nemáte, použijte jakoukoli nádobu, kde následně budete moci pracovat se šlehačem nebo tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem. Směs nechejte 2–3 minut povolit a následně důkladně promíchejte pomocí robota nebo ponorného mixéru. 

7. Hmotu nechejte v lednici 6–8 hodin uzrát. K vychlazené ganache přidejte 500 ml šlehačky (smetany ke šlehání min. 33%) a pomalu vyšlehejte do pevného krému.
8. Korpus dvakrát prořízněte a naplňte připravenou ganache.

 9. Povrch pak hustě posypte mini marshmallows a ještě zasypejte kakaem. Před vlastním podáváním nechte alespoň 1 hod. proležet v lednici. Pak nakrájete na porce a servírujte. Dozdobit můžete ještě dýňovými semínky. 

Související a doporučené produkty