Vyzkoušejte s námi upéct koláč v klasických barvách podzimu tak, jak jej připravuje experimentátor a pokušitel, podle kterého peče celé Česko. Usměvavý Josef Maršálek využil sladké brambory – batáty úplně jinak, než byste čekali a jeho páj je vlastně takový vymazlený dort pro dokonalou oslavu podzimu...
Batátový páj opitý rumem
Celková doba přípravy: cca 90 minut, z toho doba pečení: cca 2 x 25 min.
Suroviny odpovídají koláčové formě o průměru 26-28 cm a tedy 12–14 porcím
Ingredience
Křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 145 g másla
- 50 g studené vody
- 30 g cukru krupice
- 3 g soli
Náplň:
- 2 vejce velikosti M
- 3 žloutky z vejce o velikosti M
- 400 g kondenzovaného slazeného mléka
- 400 g uvařených batátů
- 10 g kukuřičného škrobu
- 40 g rumu
- 5 g mleté skořice
- 5 g mletého zázvoru
- 2 g muškátového oříšku
- 1 g soli
Sníh:
- 100 g bílku
- 120 g cukr krupice
- 10 g kukuřičného škrobu
Na dokončení:
- gelové či práškové barvy rozpustné v tucích
Stačí jen pár základních surovin
Naše tipy:
Rychlejší těsto na přípravu snad ani nenajdete. Při spojování ingrediencí k sobě a vypracovávání těsta je nutné hlavně pracovat rychle.
Rychlost je dokonce důležitým předpokladem pro to, aby se vám těsto povedlo. Na křehké těsto potřebujete jen tři základní suroviny – hladkou mouku, máslo a trochu ledové vody.
Pak už stačí jen špetka soli na zvýraznění chuti a cukr. Vše vložit do mísy a vypracovat těsto, které pak necháte na chvíli odpočinout v lednici.
Postup
1. Na vypracování křehkého těsta smíchejte v míse nebo v kuchyňském robotu mouku, cukr a špetku soli. Poté přidejte nakrájené studené máslo, které klidně můžete dát předem na chvíli do mrazáku a vytvořte základ pro drobenku.
2. Poté přidejte ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamíchejte.
3. Hotové těsto zpracujte na kouli, zabalte ji do fólie a dejte chladit do lednice.
4. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na asi 3 mm tenký plát do tvaru kruhu, který pomocí válečku pak přeneste do olejem vymazané koláčové formy o průměru 26 cm a pořádně jej do ní vmáčkněte až k okrajům.
5. Dno propíchejte na několik místech vidličkou, aby se při pečení netvořily vzduchové bublinky.
6. Těsto ve formě dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160°C A pečte asi 25 až 30 min.
Náš tip: Můžete přidat i pár suchých nebo keramických fazolí. To zabrání tomu, aby se korpus nezhroutil nebo nevyboulil.
7. Zbylé těsto odřízněte ostrým nožem a poté obarvěte na 3 až 4 odstíny podzimních barev. Tyto kousky těsta uložte do lednice nejméně na hodinu odpočinout.
8. Mezitím vložte do stolního mixéru všechny ingredience na náplň a vymixujte dohladka. Skvěle poslouží také tyčový mixér.
9. Hladkou tekutou náplň nalejte na předem předpečený korpus, snížte teplotu na 150°C a pečte asi 20 až 25 minut do zatuhnutí. Koláč vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
10. Obarvené těsto vyválejte a pomocí ozdobných vykrajovátek vytvořte lístky, které dejte péci do vyhřáté trouby na 160°C asi 20 minut (aby neztratily barvu).
11. Na sněhovou pokrývku smíchejte bílky, cukr a škrob a vyšlehejte do pevného sněhu, kterým naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou trubičkou a po obvodu celého koláče nastříkejte pusinky.
12. Takto nazdobený koláč dejte krátce zapéct pod gril, do zahnědnutí sněhové pokrývky.
13. Zapečený koláč vyjměte a před podáváním jej ozdobte upečenými lístky, které jste si připravili pomocí vykrajovátek ze zbytků obarveného těsta.
Další podzimní recepty Josefa Maršálka
17. ledna 2024 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
20. března 2024 Josef Maršálek