Laskavé vánoční pohlazení Pepy Maršálka – Sváteční laskonky s mléčnou čokoládou

Laskavé vánoční pohlazení Pepy Maršálka – Sváteční laskonky s mléčnou čokoládou
Domácí malé laskonky, které se nejen rozplynou na jazyku, ale budou doslova zářit na svátečním stole. Příprava je o něco náročnější, a to nejen na čas, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Tento jemně křupavý dezert je určen pro zkušenější tvůrce sladkých pokušení; kromě času a jistých zkušeností budete potřebovat i cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a šablonu pro laskonkové korpusy.

Sváteční laskonky s kávou a mléčnou čokoládou podle Josefa Maršálka

Počet kusů: 40
Doba přípravy: cca 120 minut
+ 4 až 5 hodin odležení náplně

Ingredience

sněhová hmota (tělo laskonek):

  • 100 g bílků
  • 200g cukru krupice
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g mletých mandlí
  • 25 g espressa
  • 1 g soli

ganache (náplň):

na dokončení:

  • 50 g karamelizované ořechy
  • zlatá metalická barva (jedlá)
  • kakao

Postup

Nahřejte bílky, cukr a espresso  

1. Bílky, cukr krupici a espresso nahřejte za občasného míchání v misce ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na 60 °C.

Vyšlehejte velmi pevný sníh

Smeg Dolce & Gabbana kuchyňský robot SMF03

 2. Směs poté vyšlehejte do velmi pevného sněhu pomocí robota, ručního šlehače či tyčového mixéru se šlehacím nástavcem.

Vmíchejte zbytek surovin

3. Následně stěrkou opatrně vmíchejte směs moučkového cukru a mletých mandlí. 2. Směs poté vyšlehejte do velmi pevného sněhu pomocí robota, ručního šlehače či tyčového mixéru se šlehacím nástavcem.

Vzniklou hladkou hmotu rozetřete přes šablony na plech, vyložený papírem na pečení. Pracujte rychle, aby hmota nepovolila. Jakmile máte plech hotový, ihned vložte do dobře vyhřáté trouby na 130 °C pečte asi 40 minut nebo dokud nejsou zcela vysušené. 4. Ještě vlažné korpusky postříkejte pomoci štětce kakaem, které si rozpustíte v malém množství vody. 5. Úplně nakonec dozdobte rozstřikem zlaté barvy, rozpuštěné tentokrát v malém množství čirého alkoholu (vodka, ovocná pálenka, bílý rum).

Pečte na 130 °C přibližně 40 minut

Ganache připravte během pečení

Náplň vyšlehejte do tuhé emulze

6. Během pečení si připravte ganache: V míse rozlámejte na kousky čokoládu. 7. Přiveďte k varu smetanu se solí a nalejte ji na rozlámanou čokoládu. Nechte chvilku povolit a následně metličkou rozmíchejte do hladka; poté přidejte změklé máslo a míchejte do rozpuštění. 8. Nakonec po částech přimíchejte olivový olej. Pak celou směs důkladně rozmixujte tyčovým mixérem do hladké emulze. 9. Hotovou směs nechte v pokojové teplotě aspoň 4–5 hodin uzrát. 9. Pak cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplňte ganache, vytlačte na vnitřní, neozdobenou část poloviny korpusů přiměřené množství a opatrně přiklopte horní díl, zlatem pokropenou ploškou nahoru. 

Servírovat můžete s miskou karamelizovaných lískových oříšků, které tyto mini laskonky skvěle chuťově doplňují.

Související a doporučené produkty