Oříškové amaretti s hřebíčkem od Pepy Maršálka

Oříškové amaretti s hřebíčkem od Pepy Maršálka

Vánoční oříškové kuličky italského střihu voní po mandlích a hřebíčku. Vyzkoušejte jednoduchý recept Josefa Maršálka na vánoční cukroví, tentokrát nenáročný na čas i vlastní výrobu. 
 

Počet kusů: dle velikosti kuliček cca 15-25

Doba přípravy: cca 20-25 minut

Ingredience

Sněhová hmota: 

  • 50 g bílky
  • 60 g cukr krupice
  • 100 g cukr moučka
  • 160 g jemně mleté lískové oříšky
  • 10 g rum
  • 1 limetka-kůra
  • 2 g sůl
  • 2 g mletý hřebíček

Na dokončení:

  • 50 g cukr moučka
  • 50 g plátky mandlí 

Postup

  • V míse smíchejte bílky se solí a začněte šlehat, po napěnění přidávejte postupně cukr krupici a vyšlehejte do pevného sněhu. 
  • Poté opatrně zamíchejte všechny zbylé ingredience a míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Tu nechte v pokojové teplotě asi 10 min. odpočinout. 
  • Lžičkou namočenou ve studené vodě odebírejte malé kousky a v mokrých dlaních utvořte kuličky, které obalte v mandlových lupínkách. 

  • Takto připravené kousky dávejte na plech s pečícím papírem, vždy kousek dál od sebe.
  • Před pečením je ještě pocukrujte zbylým moučkovým cukrem a pečte pomalu ve vyhřáté troubě při 150°C asi 20-25 min., jen dokud lehce nezrůžoví. 
  • Nechte je na mřížce vychladnout a poté uložte do vzduchotěsné dózy na chladném a suchém místě. 
  • Amaretti zůstávají po upečení vláčné.

Co by vás mohlo zajímat o pečení

Co by vás mohlo zajímat o pečení

Doporučené a související produkty