Elegance francouzské kuchyně
Šneci s česnekovým máslem, chlazené ústřice na stříbrném podnose či máslový croissant s lahodnou horkou čokoládou. Francie je právem považovaná za kolébku vytříbené gastronomie, která bez váhání roztančí všechny vaše chuťové pohárky. A není se čemu divit!
Francouzská kuchyně je souhrou nejen kvality surovin, ale také přípravy. Bez skvělého hrnce, na který se můžete spolehnout, pravou francouzskou cibulačku jen těžko uvaříte. Právě proto mladý Francis Staub před 50 lety v pohraničním Alsasku založil dílnu, která si kladla za cíl přinést milovníkům jídla kvalitní nádobí, které nebude jen nenahraditelným pomocníkem v každé kuchyni, ale také designovou ikonou stolování.
Značka Staub dělá již po generace radost kuchařům i kuchařkám po celém světě. Je součástí profesionálních kuchyní vyhlášených michelinských podniků, ale nechybí ani na klasickém rodinném stole. Svůj jednoduchý design si už od samotného založení drží stále stejný, což činí z litinových pánví, hrnců a zapékacích misek nezaměnitelné symboly francouzské elegance.
Dodnes se nádobí Staub vyrábí v tradičních francouzských dílnách. Syrová ocel je odlévána do originálních a jedinečných pískových forem, které jsou určeny pouze pro jedno jediné použití. Každý kus je tedy originál, který od počátečního odlití po závěrečné barvení absolvuje až 100 dílčích kroků. Například o dokonalost jednoho hrnce Cocotte se stará dohromady 25 párů rukou. Unikátnost značky Staub tkví tedy jeden v tradici, ale především v kvalitě a preciznosti způsobu výroby každého produktu.
Z trouby přímo na stůl
Litina je nestárnoucí materiál, na který nedaly dopustit ani naše prababičky. Jde o slitinu železa a uhlíku, která si velmi dobře rozumí s vysokými teplotami a nezalekne se ani náhlých teplotních výkyvů. Nádobí Staub proto velmi dobře funguje i potom, co jste s vařením hotovi a čekáte, až se jako rodina sejdete u jednoho stolu. Pečenou zeleninu přímo z trouby můžete začít servírovat i o pár desítek minut později bez zbytečných obav, že by snad pokrm ztratil požadovanou teplotu. Hrnce Staub jsou vhodné pro jakoukoliv přípravu. Můžete s nimi pracovat na indukci, na plynových kamnech nebo je jednoduše vložit do trouby. Nemusíte se bát opravdu ničeho. S trochou praxe zvládnete v jednom univerzálním hrnci připravit pečený, dušený i grilovaný pokrm.
Mimo skvělou tepelnou vodivost se materiál pyšní i vysokou odolností, která – pokud je navíc podpořena vrstvou smaltové ochrany – činí z nádobí takřka nezničitelné a nesmrtelné kuchyňské pomocníky. Litinový pekáč či litinový hrnec se proto pro své výjimečné vlastnosti ihned stanou nepostradatelnými superhrdiny vašich kulinářských pokusů.
Kouzlo nádobí Staub však přichází při odkrytí bytelné poklice. Ta je totiž vybavena množstvím drobných hrotů, které zajišťují, aby stoupající pára během vaření nazpět pozvolna stékala do hrnce, čímž se litinový hrnec Staub sám stará, aby byl pokrm pravidelně a dostatečně podléván. Déšť plný chuti tedy nepřichází nazmar, ale naopak setrvává v jídle a povyšuje váš gastronomický počin na novou úroveň.
Symbióza praktičnosti a vytříbeného designu
Elegance francouzské kultury se odráží i na samotném vzhledu litinového nádobí značky Staub. Přestože ve své nabídce produktů značka ukrývá i jemná a nepříliš výrazná barevná provedení, známá je především pro syté a nápadité odstíny hrnců, mís nebo také pekáčů s poklicí. Funkční přednosti litinového materiálu tedy propojuje společně s francouzským citem pro detail, čímž vzniká originální a ikonický produkt, který díky svému jedinečnému designu bude chloubou vaší kuchyně.
Královsky modrá, krvavě červená, temně zelená či exkluzivní citronově žlutá, která vznikla při příležitosti 50. výročí vzniku značky. Brzy se na ni můžete těšit i v našich prodejnách a e-shopu. Vyberte si svůj oblíbený odstín a udělejte si radost pokaždé, co budete připravovat oblíbený pokrm vaší rodiny. Nádobí Staub se stane nepostradatelnou součástí nedělních obědů, se kterou bude vaření opravdovým zážitkem.
Co si připravit v této nadčasové klasice?
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Kuře Zdeňka Pohlreicha
01. listopadu 2023
Krémová polévka z pečeného česneku
12. dubna 2024