Slávky s fenyklem a pastisem

17. dubna 2024
Slávky s fenyklem a pastisem
Hlavní období mušlí pomalu končí. Jejich sezóna se u nás pohybuje od září do dubna. Květen, červen a červenec jsou totiž pro mušle měsíce třetí a v obchodech na ně skoro nenarazíte.

Rozlučte se s nimi se vší parádou a připravte si slávky plné tradičních chutí jižní Francie, které vás při prvním ochutnání přenesou na pískové pláže v Saint-Tropez! 

Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 2
Slávky s fenyklem a pastisem

Ingredience

  • 1 kg slávek
  • 4 ks fenyklu, rozkrojené napůl
  • 200 ml Pastisu
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 10 g másla
  • 3/4 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 ml bílého vína
  • sůl a pepř

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. V litinovém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a celé půlky fenyklu. 
  2. Opékejte asi 4 minuty. Dávejte pozor, aby ingredience nezezlátly a často míchejte.
  3. Odstavte hrnec z ohně a přilijte Pastis. Následně vraťte hrnec na plotnu a pokračujte ve vaření na mírném ohni.
  4. Přidejte bílé víno a máslo.
  5. Přiveďte k varu, vhoďte dovnitř slávky a pořádně směs promíchejte. 
  6. Odstavte z ohně a nechte slávky pod pokličkou asi 3 minuty odpočívat a můžete podávat.

Náš tip: Během přilévání Pastisu  buďte opatrní. Tento anýzový likér se vyznačuje vysokým obsahem alkoholu, který může při kontaktu s horkým nádobím vzplanout.  Nezapomeňte si proto nasadit ochrannou kuchyňskou chňapku s prodlouženou délkou dosahující až k předloktí.