Informace pro kategorii Staub

Litinové nádobí - hrnce, co vydrží desetiletí

Jedinečné litinové nádobí, který má nejen perfektní vlastnosti ale také osobitý design přímo z Francie. I tak by se dala definovat značka STAUB. Představte si rok 1974 a francouzské Alsasko, které je proslulé díky bohatým zkušenostem nejen v oblasti kulinářství ale také kvůli řemeslným dovednostem.

 Právě zde založil Francis Staub společnost, která se jen o pár let později spojila s michelinským šéfkuchařem Paulem Bocusem, aby propůjčil svou tvář nádobí, které by podle něj nemělo chybět v žádné domácnosti. Logo značky STAUB se skládá z obrázku čápa, který je tradičním znakem Alsaska a nápisu STAUB odkazující na jedinečnost značky pocházející z Francie

Když se na ikonický hrnec Staub podíváte zblízka, nenašli byste na světě žádný stejný. Každý kousek je totiž samostatně odléván do speciální pískové formy, která slouží pouze pro jedno použití. Toto litinové nádobí je výjimečně odolné, má nepřilnavý povrch a skvěle udržuje teplo. Proto se hodí zejména pro pomalé vaření či vaření v jednom hrnci. Na spodní straně pokličky najdete drobné hroty, které vedou vysráženou vodu zpátky do hrnce a díky kterým je jídlo automaticky podléváno, čímž získává výraznější chuť a aroma. Tento systém navrhl přímo majitel značky, Francis Staub.

Na indukci, plyn i do trouby

Velikou výhodou nádobí Staub je snadné použití a údržba. Vařit s ním můžete na jakémkoliv typu sporáku, i tom indukčním, a proto se Staub stal právem hodnotným pomocníkem šéfkuchařů (např. Paul Boscue) v těch nejvybranějších restauracích a jeho neotřelý design přímo vybízí k servírování hostům rovnou na stole.

Vaření i servírování

Produkty Staub jsou nebývale avantgardní s příznačnou kombinací té nejlepší francouzské tradice i moderních technologií a designových řešení. Šéfkuchaři předních restaurací, jakým je kupříkladu kulinářský mág Paul Boscue, však ve Staubu jen nevaří. Jeho estetická dokonalost je předurčuje i k servírování hotových pokrmů přímo na stůl.

Automatické podlévání

Francis Staub ovšem výjimečnost svého nádobí ještě podtrhl unikátním řešením robustní poklice, kterou na vnitřní straně opatřil drobnými hroty. Pára se na nich kondenzuje v drobné kapičky vody a odkapává zpět na pokrm. Vytvořil se tím systém automatického podlévání pokrmu vlastní šťávou. Všechny vůně zůstávají dokonale uzavřeny v jídle, které získává jedinečnou chuť i aroma. To prostě žádné jiné nádobí nedokáže.

Dokonalou funkci dokázali u Staubu se skvělým vzhledem propojit v řadě Chistera. Dvorní designér Staubu Samuel Accoceberry se nechal inspirovat tradiční baskickou pelotou, přesněji řečeno proutěným hákem, jímž hráči chytají a odrážejí míče proti stěně. Podobnými „háčky“ opatřil i poklici Chistery a dal jí asymetrickou formu, v níž se kapka vody sráží a vrací se k pokrmu v nepřetržitém kaskádovitém efektu, podobně jako míč mezi stěnou a hráčem v pelotě.

O kvalitě produkce firmy Staub svědčí mimo jiné i fakt, že firmu v roce 2008 pod svá koncernová křídla přijala prémiová německá společnost Zwilling.

Hlavní výhody:

  • tradice rodinné firmy z Alsaska
  • každý kus je odléván do unikátní formy
  • litinové nádobí je odolné a skvěle vede teplo
  • poklice s hroty zajišťuje automatické podlévání
  • vhodné na všechny typy sporáků, včetně indukce

Portfolio produktů:

  • litinové hrnce
  • kastroly
  • grilovací pánve
  • tajine
  • wok