Delikátní domácí kečup

17. srpna 2023
Delikátní domácí kečup
Sezóna rajčat je v plném proudu. A to znamená jediné... Ať už máte své vlastní ze zahrádky, skleníku, nebo balkonu, je ideální čas na jejich sklizeň. Své využití najdou nejen v čerstvém salátu, leču nebo v rajském protlaku, ale také v delikátním domácím kečupu podle našeho receptu. Můžete ho využít nejen jako doplněk k masu či hranolkům, ale také jako základ pro různé rajčatové omáčky.
 

Obtížnost: snadná

Příprava: 40 min

Počet porcí: cca 1 láhev

Delikátní domácí kečup

Ingredience

  • 800 g rajčat (můžete použít čerstvá nebo konzervovaná rajčata)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky chilli papričky
  • 80 ml octa (můžete použít vinný nebo jablečný)
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce olivového oleje

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1. Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je a nakrájejte na menší kusy. Pokud používáte konzervovaná rajčata, nechte je okapat.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kusy.
  3. V hrnci na olivovém oleji opečte cibuli a česnek dozlatova.
  4. Přidejte rajčata, mleté koření (kmín, skořici, hřebíček, papriku) a chilli papričku. Vařte asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou.
  5. Přidejte sůl, pepř, ocet a cukr. Směs vařte dalších 10-15 minut. 
  6. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  7. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladké konzistence. Pokud by byl kečup příliš hustý, můžete přidat trochu vody.
  8. Vraťte směs zpět na sporák a vařte ještě 5-10 minut, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence.
  9. Hotový kečup přelijte do sklenic nebo lahve a nechte úplně vychladnout.
  10. Domácí kečup skladujte v lednici. Vydrží několik týdnů.