Toskánské lasagne zapečené s parmezánem

07. října 2022
Toskánské lasagne zapečené s parmezánem
Tradiční italská pochoutka s masovým ragú, která nedá mnoho práce a zasytí velkou rodinu:

Lasagne s masovým ragú a parmezánem (Lasagne al ragù di carne)

Dnes se vypravíme do Itálie, konkrétně do čarokrásného Toskánska, provincie známé svým vínem, pohádkovou krajinou a přívětivým slunečným počasím.
 

Doba přípravy: 80–90 minut
Počet porcí: 4-6 osob

Toskánské lasagne zapečené s parmezánem

Ingredience

lasagne + náplň

  • ½ kg lasagní -  těsto sušené nebo předvařené
  • 700 g hovězího mletého masa
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 2 ks konzerva loupaných rajčat (cca 400-500 g)
  • 1 ks sýr parmezán
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • červené víno na podlití
  • sůl a pepř
  • zelená petrželka nebo bazalka

bešamelová omáčka

  • 40 g mouka
  • 50 g máslo
  • 600 ml mléko
  • 1 malý bobkový list
  • 6 zrnek černého pepře
  • muškátový oříšek nebo květ
  • mletý bílý pepř

Postup

  • Na olivovém oleji poduste na kostičky pokrájený zeleninový základ (mrkev, celer, cibule).
  • Jakmile cibule zesklovatí, přidejte pomleté maso, podlijte vínem a duste až do vypaření vína, cca 10–15 minut.
  • Vložte pokrájená loupaná rajčata a pomalu vařte asi 35 minut, než se rajčata zcela vydusí. Nakonec vmíchejte utřený nebo prolisovaný česnek.
  • V mezičase si připravte bešamelovou omáčku, viz příprava bešamelové omáčky.
  • Dno zapékací mísy na lasagne zalijte hotovou bešamelovou omáčkou a začněte klást jednotlivé plátky tak, aby dno zcela pokryly.
  • Na ně dejte vrstvu masového ragú se zeleninou, přidejte další vrstvu lasagní, zalijte bešamelem a posypte strouhaným sýrem. Prokládání opakujte nejméně 4x. Poslední vrstvou musí být bešamel, posypaný nastrouhaným sýrem.
  • Pečte v troubě na 150–180 °C po dobu 20–30 minut. Hotové porce můžete  ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky.

Tip: Pokud máte dost času konzervovaná rajčata můžete nahradit 1 kg čerstvých, spařených rajčat. Doba vaření ragú potom bude cca 1,5 hodiny.

Příprava bešamelové omáčky:

1. Cca 2/3 mléka (tj. 400ml) dejte svařit s bobkovým listem a zrnky pepře. Jakmile přejde varem odstavte stranou.
2. V menší hlubší pánvičce nebo rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou a umíchejte světlou jíšku (dorůžova).

3. Odstavte ze zdroje tepla a za stálého míchání zalijte studeným mlékem (cca 200 ml). Pak pomalu, po částech, přilévejte teplé okořeněné mléko.

4. Stále míchejte - vařečkou nebo metličkou, vraťte rendlík na plotnu a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte za jemného míchání 10–15 minut, do zhoustnutí.

5. Omáčku dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu nebo oříšku.

Související a doporučené produkty