Všechno, co potřebujete vědět o vaření v jednom hrnci

23. září 2022
Všechno, co potřebujete vědět o vaření v jednom hrnci
Pro všechny s fantazií, kteří neradi stojí dlouho u plotny a milují jednoduchost.
Všechno, co potřebujete vědět o vaření v jednom hrnci

Jídla z jednoho hrnce – trocha historie nikoho nezabije

Příprava jídla v jednom hrnci byla běžná už pro Vikingy. Vařili tak i naši středověcí předci Evropou počínaje a středním Východem konče. Pokrmy z jednoho hrnce jídávali králové i chudáci, lišilo se jen použitými surovinami. S přistěhovalci jídlo z jednoho hrnce překročilo i nekonečný oceán, od břehů Nového Světa s nimi cestovalo přes Velké Pláně až k Pacifiku. Zkrátka tento způsob vaření provází lidstvo už po staletí a je jedno, zda-li mu budeme říkat jídlo z jednoho hrnce, stew, Eintopf nebo paella, pořád se jedná o přípravu kompletního jídla v jedné nádobě, dost často patřící k nejstarším tradičním pokrmům daného národa. Najdeme je i v kuchyni francouzské, polské, u národů Afriky. Je to praktické a jednoduché na přípravu, a při dobře zvolených ingrediencích vždy dosáhnete lahodného výsledku, protože všechny chutě se dokonale propojí

Jídla z jednoho hrnce aneb co se skrývá pod pokličkou

Recepty z jednoho hrnce vždy obsahují obiloviny nebo luštěniny či zeleninu –brambory, těstoviny, rýži, quinou, bulgur, fazole, čočku, podle možností a chuti pak ještě maso nebo další zeleninu či oboje. Metoda One Pot je založená na vaření všech ingrediencí najednou v jediném hrnci. Učíte-li se vařit, spěcháte nebo jen nesnášíte mytí nádobí, takový způsob přípravy pokrmu je přesně pro vás. Zkrátka vezměte všechny ingredience potřebné k vašemu receptu, dejte je do hrnce a nechte dusit na mírném stupni. Je to jednoduché, rychlé a výsledkem budete vy i vaši případní hosté nadšeni.

Tipy na hrnce

Tajemství receptů z jednoho hrnce aneb začátečnický manuál

1. Základem je správný hrnec. Měl by být alespoň 2litrový, a to i když jste single. To proto, aby se do něj vešly všechny potřebné ingredience a šlo je během vaření pohodlně promíchat, aby se vařily rovnoměrně a promísily se jejich chutě. Počet porcí je tak omezen pouze velikostí vašeho hrnce. Ideální One pot hrnec má kulatou základnu, je keramický nebo litinový, aby teplota mohla rovnoměrně stoupat. Předejde se tak rozvaření připravovaného jídla.

2. Naplánujte si dobu, kterou chcete strávit vařením. Podle typu receptu jídlo totiž zvládnete uvařit do 30 minut, např. zapečené pokrmy. Jsou však i recepty pro pomalé vaření, kdy pokrm pomalu dusíte až 3 hodiny. Vaření v jednom hrnci si tak naplánujte na uspěchané dny pracovního týdne nebo na víkend, kdy sice nechcete v kuchyni trávit čas (jídlo se dělá samo), ale jste stále na blízku.

3. Použijte vývar místo vody, zeleninový nebo masový. Nebojte se koření a čerstvých bylinek, napřkari skvěle doplňuje crème fraîche a provensálské bylinky vylepší chuť tomatové omáčky, oregáno zase svědčí červeným masům a tymián luštěninám.

Veritable, Exky Classic, chytrý květináč, bílá

4. Vrstvěte! Když vaříte ingredience společně, prolínají se jejich chutě, což zabrání tomu, aby bylo jídlo mdlé. Zároveň sacharidy obsažené v bramborách, těstovinách, rýži nebo luštěninách dodají vláčnost omáčce, která se vytvoří z vody a ostatních přísad. Jedno z tajemství vynikající chuti receptů z jednoho hrnce je i ve škrobu, zůstávajícímu v pokrmu, jelikož se voda nevypaří. Funguje jako přírodní zhušťovač a váže dohromady chutě, což dodává vaším jídlům z jednoho hrnce jemnou, krémovou konzistenci.

Jídla z jednoho hrnce – lahodné inspirace

Máte-li čas na vaření jen 30 minut:

Recept na jarní hovězí na paprice v tajine je inspirace přicházející z Afriky. Pokud vás osloví, mohly by se vám hodit naše tajine mnoha barev, z nichž některé máme právě v akci. Vybírat si můžete mezi barevnými variantami s průměrem 27 cm nebo 32 cm.

Bohatý na zeleninu je recept pocházející ze Španělska, překvapivě spojený s těstovinami. Najdete ho u nás na blogu pod názvem Těstoviny z jednoho hrnce s paprikou, cuketou a chorizem Při přípravě tohoto receptu využijete třeba litinový hrnec Staub Cocote, kde si můžete vybírat mezi různými objemy a průměry anebo malý 2l keramický hrnec od Emille Henry One Pot. Záleží jen na tom, pro kolik osob chcete pokrm připravovat.

Čas na vaření máte až 60 minut:

Pak je pro vás tento francouzský recept tím pravým. Má navíc tu výhodu, že jej lze připravit i jako vegetariánskou či veganskou variantu. Zapečená zelenina z jednoho hrnce je připravené v nadčasově elegantní a moderní keramice Emile Henry Delight, kterou lze použít i pro indukční plotny.

Když na vaření máte více jak hodinu:

Pak můžete vyzkoušet exotický recept na pikantní kuře v tajine. Pro přípravu tohoto receptu najdete u nás jak tajine všech možných barev, tak speciální z kolekce Emile Henry Delight, vhodné i pro indukci.

EH Tajine

Související a doporučené produkty