Jarní hovězí tajine na paprice

Jarní hovězí tajine na paprice
Slovo “tajine“ má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz „tangia“, „tagine“ i „tažín“. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou, který se používá na přípravu pomalu dušených pokrmů. 

Doba přípravy: 30 minut
Čas vaření: 1 hod. 30 minut
Porcí: 8

Ingredience

  • 2 kg  předního hovězího masa  (může být i roštěnec)
  • 100 ml  hroznového oleje
  • 3  cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté kurkumy  
  • 2 lžíce jemné mleté papriky
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce medu
  • ½  svazku čerstvého koriandru
  • 4 mrkve
  • 3 kulaté tuříny
  • 300 g čerstvého hrášku  
  • jemná sůl a mletý pepř

Postup

  • Maso odblaňte a nakrájejte na kostičky.
  • V tajinu rozhřejte olej,  přidejte na drobno nakrájenou cibuli a osmahněte.
  • Přidejte na kostičky nakrájené maso a zlehka orestujte. Opečené maso vyjměte z tajinu, osolte a opepřete.
  • Do tajinu přidejte zázvor, kurkumu a vše orestujte.
  • Zlehka vmíchejte med, přidejte sůl a pepř.
  • Rozmačkaný česnek rozmíchejte společně s cibulí a  maso dejte  zpět  do Tajinu.
  • Navrch přidejte hrášek.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte na maso.
  • Očištěné mrkve  nakrájejte a dejte na brambory.
  • Na čtvrtky nakrájený tuřín přidejte k ostatní zelenině.
  • Důležité: každou vrstvu zeleniny osolte.
  • Tip: zeleninu rozprostřete kolem  masa a získáte tak tvar pyramidy.
  • Polovinu koriandru nakrájejte na jemno a zeleninu s ním posypte.
  • Přiklopte a vařte 1 ½ hodiny na mírném ohni (stupeň 4) nebo pečte v troubě 1 ½ při 180 °C  (špičkou nože zjistíte, zda je pokrm dostatečně měkký)Na závěr posypte čerstvým koriandrem a ještě teplé servírujte.

Video – tajine Emile Henry Delight


Výhody vaření v keramickém nádobí série Delight

Nabízí výhody zdravého vaření a respektuje nutriční vlastnosti ingrediencí. Je lehčí než litina, pro svůj nepřilnavý povrch se také snadno čistí. Díky oblému tvaru bez rohů se v nádobí dobře míchají suroviny, a to například i za pomoci kovového náčiní. Keramika Flame Ceramic® má navíc tu výhodu, že udrží váš pokrm teplý až po dobu 30 minut. V klidu si tak vychutnáte polévku či popovídáte s rodinou u předkrmu.

Nádobí Delight Emile Henry rozvádí teplo rychle a po celém povrchu, ještě rychleji než litinové nádobí. Použitý keramický materiál je vypalován při vyšší teplotách a díky nové technologii výroby velmi dobře snáší i teplotní šoky. Ve stejném hrnci tak můžete prudce orestovat maso a posléze jej vařit při mírných teplotách, podle vašich potřeb. Pod glazurou schovaný kovový plát pak umožňuje použití na všech druzích tepla včetně indukce, pro vysokou tepelnou odolnost se nemusíte obávat ani funkce booster na indukčních plotnách.

Související a doporučené produkty