Velikonoční zapečené brambory s uzeným, špenátem a kopřivami

Jarní pozdravy. Připravte si voňavé jednoduché jídlo z brambor a čerstvého špenátu, kterému uzené dodá kouzlo i pro mužskou část rodiny.
 

Celková doba přípravy: 35 minut
z toho pečení: 25 minut
Počet porcí: 4-5

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g špenátových listů
  • 150 g uzeného
  • 200 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany 12 %
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kopřiv
  • sůl a pepř a muškátový oříšek

Postup

  1. Dejte vařit osolenou vodu do většího hrnce. Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
  2. Plátky brambor vhoďte do vroucí vody a 10 minut vařte. Pak vodu slijte, brambory budou pevné, jen lehce předvařené.
  3. Mezitím oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a lehce osmahněte na másle. Pak zaprašte moukou, zalijte smetanou a krátce povařte. Takto připravená omáčka – bešamel po chvíli zhoustne.
  4. Špenát i kopřivy zbavte stonků, důkladně propláchněte ve studené vodě, nechte odkapat a pak listy nahrubo nasekejte.

5. Troubu předehřejte na 170 °C. Do zapékací formy nebo většího litinového kastrolu či pekáče vyskládejte polovinu brambor a zalijte polovinou bešamelu.

6. Pak dejte vrstvu špenátu s kopřivami, přidejte nasekaný česnek, a na kostičky nakrájené uzené, osolte, opepřete a okořeňte strouhaným muškátovým oříškem. Poslední vrstvu vytvořte ze zbylých brambor a opět přelijte připravenou omáčkou.

7. V troubě pečte zhruba 20 minut, pak posypte strouhaným sýrem a ještě minut dopečte, až se sýr rozpustí a zezlátne.

Velikonoce naslano – další recepty

Velikonoce naslano – další recepty

Související a doporučené produkty