Velikonoční klasika, po které oblíznete všech 10 prstů. A aby to nebylo líto vegetariánům, máme alternativu i pro ně.
Příprava: 30 min
Odležení: 1 hodina
Pečení: 45 minut
Příprava: 30 min
Odležení: 1 hodina
Pečení: 45 minut
Ingredience
- 5 housek (starých alespoň 3 dny)
- 100 g kešu oříšků (nepražených, nesolených)
- 100 ml kuřecího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 6 plátků anglické slaniny
- 3 vejce
- 2 střední cibule
- 2 oříšky másla (2 malé lžičky přepuštěného másla)
- 3 hrsti jarních bylinek
- sůl, pepř dle chuti
pro vegetariánskou alternativu:
- kuřecí vývar nahraďte zeleninovým
- slaninu nahraďte uzeným tofu
- slunečnicový olej
Jarní listy a bylinky vhodné do velikonoční nádivky
z přírody:
- mladé kopřivy – mohou to být i hluchavky
- medvědí česnek
- lístky jahodníku
- lístky i květy sedmikrásky
- jitrocel
z obchodu:
- pažitka
- petržel
- mladý špenát
- jarní cibulka
Formy na pečení
Postup
- Uvařte vývar a nechte jej vychladnout, vlijte do větší mísy. Oddělte žloutky od bílků, bílky uschovejte v pokojové teplotě.
- Do mísy s vývarem přilijte smetanu a žloutky, promíchejte.
- Housky pokrájejte na malé kostičky a vložte do mísy s rozmíchanou smetanou, vejci a vývarem.
- Třetinu kešu oříšků dejte stranou, zbytek nasekejte.
- Na pánvi na sucho opečte do křupava slaninu.
varianta pro vegetariány: - Nastrouhejte na hrubém struhadle tofu a opečte na slunečnicovém oleji.
- Slaninu (tofu) po opečení vyjměte a dejte stranou.
- Cibule nakrájejte najemno a na pánvi na másle do zlatova orestujte, přidejte nasekané bylinky, osolte, opepřete, nechte prohřát a dejte stranou.
- Do mísy s namočenými houskami přidejte směs z pánve, na kousky roztrhanou křupavou slaninku (osmažené tofu) a nasekané kešu.
- Pečlivě promíchejte, zakryjte a nechte směs 60 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Pak z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do připravené hmoty.
- Formu na pečení vymažte sádlem nebo máslem, zapracujte do ní nádivkovou hmotu, nahoře ozdobte zbylými kešu oříšky.
- V troubě předehřáté na 180 °C pečte 25–35 minut, do zlatova.
- Servírujte ji teplou k jarní pečené drůbeži nebo k jehněčímu. Chutnat výborně ale bude i studená.
Velikonoce naslano – další recepty
21. ledna 2022
Velikonoční zapečené brambory s uzeným, špenátem a kopřivami
08. března 2022
Velikonoční koláč
21. ledna 2022
Velikonoční jehněčí kotletky s brokolicí
15. března 2022