Velikonoční polévka

Velikonoční polévka
Připravte si svěží a lehkou velikonoční polévku na francouzský způsob, jednoduché jídlo plné čerstvé jarní zeleniny.

doba přípravy: cca 15 minut
doba vaření: cca 40 minut
počet porcí: 8–10

Ingredience

  • 2 karotky
  • 3 jarní cibulky
  • 2 menší pórky
  • 4 větší brambory
  • 1 malý celer
  • 2 větší snítky petržele
  • 1 ½ litru hovězího nebo kuřecího vývaru
  • čerstvě mletá sůl a pepř
  • 1 větší stroužek česneku
  • hrnek crème fraîche ( francouzská jemně zakysaná smetana)

tip: pokud milujete špenát, můžete přihodit do téměř hotové polévky hrnek nasekaného čerstvého špenátu. Je-li vaší oblíbenou zeleninou chřest, pak na kousky nakrájený půlsvazek dejte vařit do hrnce společně s ostatní zeleninou.

Postup

1. Zeleninu očistěte a nakrájejte najemno.
2. Přiveďte bujón k varu, přidejte zeleninu, znovu přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte cca 30 minut jenom probublávat.
3. Sceďte vývar do mísy, pár kousků mrkve a pórku si dejte stranou a zbytek zeleniny rozmixujte pomocí tyčového nebo kuchyňského stolního mixéru.
4. Vraťte zeleninu zpět do vývaru, ochuťte solí a pepřem a utřeným česnekem. Pokud chcete přidat špenát, je teď ten pravý čas. Vše znovu přiveďte k varu.
5. Odstavte hrnec z plotny a vmíchejte smetanu (a pozor, crème fraîche snese vyšší teplotu než česká zakysaná smetana, takže pokud chcete použít tu naši českou variantu, polévku nechejte lehce zchladnout). Následně do polévky vraťte zpátky mrkev a pórek, které jste si odložili stranou; budou na talířích hezky vypadat.
6. Podávat můžete s opečeným bílým pečivem, které si zkuste připravit domácí, třeba podle receptu z našeho blogu .

Další velikonoční recepty

Další velikonoční recepty

Související a doporučené produkty