Hrníčkový velikonoční beránek se sekanými pistáciemi

13. února 2023
Hrníčkový velikonoční beránek se sekanými pistáciemi
Neodolatelná dobrota pro mlsaly, ve které najdete spoustu sušeného ovoce, oříšků a čokolády.

Příprava: 30 min těsto 
Pečení: 40 minut + doba na vychladnutí
Finální úprava: 10 minut
 

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru typu krystal nebo krupice
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 1 citron
  • 1,5 tabulky alespoň 70% hořké čokolády nebo kvalitní čokolády na vaření
  • 1/3 kostky másla 
  • 1 kompotová miska nakrájených oblíbených suchých plodů (rozinky, brusinky, švestky, datle)
  • 2 hrsti sekaných pistácií
  • 1 hrst sekaných mandlí
  • 1 hrst kandovaného ovoce
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, zejména vejce a smetana.
  • Dejte pomalu rozpustit máslo, oddělte žloutky od bílků. Bílky uchovejte stranou, žloutky utřete s oběma cukry do husté pěny (s pomocí robotu to bude příjemnější práce). Až hmota zesvětlá a nabude lehce na objemu, je hotovo.
  • Vešlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Smíchejte mouku s 1/2 prášku do pečiva a vmíchejte ke směsi. Přidejte smetanu.
  • Přisypte kandované a sušené ovoce, mandle a hrst nasekané čokolády, nastrouhanou kůru z celého citronu, opatrně promíchejte.
  • K bílkům přidejte na špetku nože prášek s vinným kamenem a ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně a zlehka vmíchejte ke směsi.
  • Vymažte a vysypte formu na beránka, troubu předehřejte na 160 °C.
  • Pečte ve vyhřáté troubě 40–45 minut. V mezičase si ve vodní lázni rozehřejte zbývající tabulky čokolády.
  • Upečeného beránka nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak vyklopte a nechte vychladnout.
  • Beránka polijte čokoládou a ozdobte nasekanými pistáciemi.

Tip:  Kandované i sušené ovoce obalte v trošce mouky, neklesne vám pak ke dnu.

Související a doporučené produkty