Velikonoce na grilu

Velikonoce na grilu

Letos to vypadá opět na ryze rodinné Velikonoce, tak proč nezahájit grilovací sezónu o něco dříve? Je jedno, zdali vaše grilovačka proběhne na terase, balkóně nebo v zahradě. 

V důsledku celostátních omezeních pohybu na straně jedné a díky příznivé předpovědi počasí na straně druhé si myslíme, že již zkrátka nastal čas provětrat svého starého parťáka nebo si rovnou pořídit nového a hlavně vyzkoušet horké novinky v receptech. 

Což si tak ugrilovat Přeštíka?

Co to je přeštické vepřové?

Oproti moderním plemenům, u kterých se šlechtitelé snaží dosáhnout co nejvíc libového masa, přeštické si zachovává šťavnatost a vynikající chuť vepřového. Je jemně prorostlé, jakoby mramorované, kuchaři říkají mléčné maso a zpravidla považují za výhodu, že není suché – je proto ideální na minutky i na gril, na pánev není třeba přidávat žádný tuk.

Nejen že si pochutnáte, ale ještě tak přispějete k záchraně tohoto plemene, které se u nás začalo šlechtit ve 2.polovině 19 století. To není protimluv. Přeštické černostrakaté prase totiž není atraktivní pro velkochov. Čím více nás, milovníků masa z přeštíka bude, tím větší bude i snaha chovatelů uspokojit poptávku a přeštíky zařadit do chovu...

Ingredience

Postup

1. Kotlety z přeštíka nechte vybalené cca 30 minut temperovat a nadechnout.

2. Mezi tím si připravte gril nebo grilovací pánev, tuk tentokrát není potřeba. Ideální je grilovací tál, kámen nebo litinová deska – tuk tak nebude odkapávat a využije se pro grilování masa.

3. Nejprve kotlety opečte z boku "na stojáka" na straně tukové vrstvy, tím zároveň přeštík pustí vlastní tuk, na kterém pak budete grilovat obě strany. 

4. Grilujte do zlatova, každé straně kotletky budou stačit bohatě 3 minuty, maso si tak zachová svou jedinečnou šťavnatost.

5. Pak nechejte maso cca 2 minutky odpočinout – šťáva se tak vrátí ze středu masa do okrajů které jsou teplem stažené. 

6. A to nejlepší samozřejmě na konec – osolte neobyčejnou solí Fleur de Sel, která má vynikající jemnou chuť a ideální strukturu na hotový steak. Opepřete černým pepřem z Kampotu, který čerstvě pomelete v mlýnku. Pokud chcete zakusit nejvyšší stupeň slasti, přihoďte si na každé sousto ještě po jednom zrnku fermentovaného kampotského pepře. A věřte, že rozdíl poznáte na první kousnutí.

Související téma: grily Weber

Recepty pro milovníky grilování

Recepty pro milovníky grilování

Související a doporučené produkty