Slaninová marmeláda

Slaninová marmeláda

...hříšně dobrá pochoutka, na které získáte závislost!


Domácí slaninový džem vás nadchne rafinovanou chutí a jednoduchou přípravou. A navíc se dokonale hodí i jako vánoční dárek.

Toustem s tímto slanosladkým potěšením neurazíte žádnou návštěvu, hodí se jako příloha ke studenému i grilovanému masu nebo k sýrům. Pokud ji připravíte do ozdobných sklenic, krásný dárek k Vánocům pro každého gurmána je hned na světě. Nám tohle chuťové nebe občas přinese do práce náš mlsný kolega Luboš. 

Doba přípravy: 25 minut + 4 hodiny táhlé vaření

Ingredience

  • 1,3 kg uzeného boku (slaniny, gazdovské slaniny)
  • 5–6 ks cibule na tenké plátky
  • 8 ks stroužků česneku nadrobno
  • 250 ml jablečného octa
  • 200 g třtinového cukru
  • 125 ml javorového sirupu
  • 100 ml bourbonu
  • 375 ml vody
  • pepř, sůl 

Lubošův tip: Chcete-li cibulový džem s lehce pikantní BBQ chutí, přidejte pár kapek tekutého kouře.  

Postup

1. Nejprve nakrjejte slaninu či uzený bok na tenké nudličky a kostky

2. Pak ve větším litinovém hrnci na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok) tak dlouho, až pustí tuk a opeče se dozlatova.

3. Následně ji vyberte a odložte na talíř, vyložený papírovými utěrkami.

4. Z hrnce odlijte všechen tuk až na 2 lžíce a na ně vsypte na tenké plátky nakrájenou cibuli; tu na středním plameni zvolna opékejte dosklovita. Jakmile cibulka začne sklovatět, přidejte nadrobno nasekaný česnek (česnek je třeba přidat trochu později aby se nespálil a nebyl pak hořký).

5. Přisypte zbylé přísady, ztlumte oheň, zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte cca 2 minuty. Sůl přidávajte opatrně, podle slanosti špeku.

6. Pak vmíchejte odloženou slaninu. Odklopené nechejte táhnout 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít troškou vody.

Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Související a doporučené produkty