Crostini s nadýchanou pomazánkou z kozího sýra, ochucenou ořechy

Crostini s nadýchanou pomazánkou z kozího sýra, ochucenou ořechy
Moderní, delikátní chuťovka, která překvapivě nedá mnoho práce.

Obliba kozích sýrů v naší zemi poslední roky stále roste, a tak seženete řadu velmi kvalitních sýrů nejen v supermarketech, ale také u lokálních farmářských výrobců, kteří už teď zase smějí prodávat. Vypravte se vybaveni rouškou na farmářský trh a zaměřte svoji pozornost právě na kozí sýr.

Doba přípravy: cca 25 minut včetně rozpékání
Počet porcí: 4-5

Ingredience

Na pomazánku:

  • 300 g čerstvý kozí sýr 
  • 150 ml smetany na šlehání (30 %)
  • kůra z 1 citronu (bio) nebo 1 lžička sušené
  • čerstvý rozmarýn, nasekaný najemno
  • čerstvě namletý černý pepř

Na crostini:

  • francouzská bageta
  • olivový olej
  • 1 lžíce čerstvý tymián, nasekaný

K dozdobení a ochucení:

  • 50 g vlašské ořechy
  • pepř, sůl

Postup

  1. Do středně velké misky dejte všechny ingredience na pomazánku – ale ze smetany použijte pouze 1/3 dávky.
  2. Pomocí robota nebo ručním šlehačem šlehejte na nejnižší výkon tak dlouho, až se všechny ingredience propojí (cca 5 minut), pak zvyšte výkon a mixujte cca další 2 minuty, až bude kozí sýr hladký a krémový.
  3. Poté vyšlehejte v jiné nádobě zbylé 2/3 smetany do pevné šlehačky. S použitím stěrky jemně zapracujte šlehačku do krému z kozího sýra.
  4. Předehřejte troubu na 180 ºC. Plátky bagety z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech. Posolte a opepřete a pak upečte dozlatova (asi 12-15 minut). Nechte crostini vychladnout.
  5. Opražte si potřebnou dávku ořechů
  6. Vychladlé bagetky potřete 1-2 lžičkami pěny z kozího sýra, ozdobte opraženými ořechy a čerstvým tymiánem.

SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY