Chutney ze švestek

Chutney ze švestek
Švestky už dozrávají a tak nastává klasická otázka – kam s nimi? Do pálenice nebo do povidel? A což vyzkoušet švestkové chutney! Příjde vám vhod k uzenému masu nebo grilované krkovičce.

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

  • 1 kg najemno nasekaných čerstvých švestek
  • 3 najemno nasekané cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 100 g sušených brusinek nebo rozinek nakrájených nahrubo
  • lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
  • lžíce černých hořčičných semínek
  • lžíce mletého kmínu
  • lžíce papriky
  • 2 lžičky soli
  • lžička drcené sušené chilli papričky
  • 750 ml červeného vinného octa
  • 500 g třtinového cukru (Muscovado)

Postup

  1. Švestky a cibuli nasekejte pomocí ostrého kuchařského nože; jste-li hrdým vlastníkem food processoru nebo přídavného zařízení k tyčovému mixéru v podobě sekáčku, sekání zvládne za vás. Rozinky nebo brusinky nasekejte ručně, můžete využít třeba ostrou kuchařskou stěrku. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte najemno na struhadle.
  2. Všechny suroviny, kromě cukru a soli, promíchejte ve velkém kastrolu a zvolna přiveďte k varu. Přiklopte a nechte pomalu vařit 15 – 20 minut, dokud se švestky nerozvaří. 
  3.  Přisypte cukr a sůl a míchejte, dokud se nerozpustí. 
  4.  Vařte bez poklice na mírném plameni 30 – 40 min. Často míchejte, aby se směs nepřipalovala. 
  5. Plňte do sterilizovaných horkých skleniček, které následně důkladně uzavřete. Před konzumací nechte chutney ve skleničkách rozležet alespoň dva týdny. Vaše trpělivost bude odměněna příjemně sladkokyselou, po zázvoru a papričkách lehce pálivou chutí.

Než začnete, zkontrolujte si, zda máte všechny potřebné nástoje a pomůcky na přípravu tohoto receptu. Také se můžete inspirovat naším videem, jak správně zavařovat, aby vaše práce nepřišla na zmar.


Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Související a doporučené produkty