Špízy na grilu s avokádovým dipem

Špízy na grilu s avokádovým dipem
Inspirujte se na víkend jednoduchým, ale o to chutnějším receptem, jehož příprava vám nezabere mnoho času a navíc vám mohou pomáhat i děti. Ugrilováno budete mít za necelých 10 minut.

Protože doba přeje domácímu, ať už sousedskému nebo čistě rodinnému grilování – ať už na zahradě či terase, na dvorku, v parku nebo na balkóně, zahajujeme inspirativní sérii jednoduchých receptů, které se hodí pro každý gril.

Tento recept v základu pochází od těch nejpovolanějších odborníků na grilování, z firmy Weber. Kromě grilu budete potřebovat špízové jehly – kovové či bambusové, nebo alespoň dřevěné špejle. Pamatujte však na to, že ty dřevěné i bambusové musíte před použitím nejméně na 30 minut namočit do vody.

Masové špízy s rajčaty a avokádovým dipem

Počet porcí: 4–6 jehel
Příprava: do 20 minut

Ingredience

na dip:

  • 1 avokádo
  • 1 okurka
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
  • 4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • šťáva z jedné limety
  • trocha chilli omáčky
  • mořská sůl

špízy:

  • 300 g libového masa (hovězí svíčková, krůtí nebo kuřecí prsa, vepřová panenka) nakrájené na kostky cca 3 cm
  • 24 ks koktejlových rajčat
  • olej

TIP: špízy můžete podle své chuti doplnit  třeba i o papriku nebo batáty

rub na maso (koření)

  • 1 lžička rozetřeného česneku
  • 1 lžíce hořčice a mletého chilli
  • ½ lžíce sladké papriky
  • ½ lžíce mletého koriandru
  • ½ lžíce mletého římského
  • ½ lžíce kmínu 
  • ½ lžíce hrubozrnné soli

Postup

Nejdříve si připravte dip:

  1. Vyjměte dužinu z avokáda. Oloupejte a nahrubo nakrájejte okurku.
  2. V mixéru dužninu avokáda a nakrájenou okurku rozmixujte společně se zakysanou smetanou a ostatními surovinami na dip. Jen chilli omáčku přimíchejte až do hotové směsi, kterou také až podle chuti osolte.
  3. Dip nalijte do misky a nechte ji zakrytou v chladnu uležet zhruba do doby, než začnete grilovat maso. Pro podávání by měla mít pokojovou teplotu.

Špízy si připravte následovně:

  • V misce rozmixujte směs přísad. Přidejte kostky masa a míchejte, dokud nebudou rovnoměrně pokryty kořením.
  • Střídavě napíchněte maso a rajčata na špízy. Maso i rajčata rovnoměrně potřete lehce olejem.
  • Rozpalte gril na střední přímý žár (175–230 °C). Grilovací rošt očistěte kartáčem.
  • Špízy grilujte za občasného otočení, se zavřeným poklopem, dokud nejsou hotové, což je asi 8 minut pro medium (středně propečené) hovězí a plně upečené drůbeží, vepřové nechejte na grilu alespoň 12 minut.
  • Maso sejměte z grilu a podávejte horké, společně s omáčkou. Vhodnou přílohou může být jasmínová nebo basmati rýže.

Další recepty pro milovníky grilování

Další recepty pro milovníky grilování

Související a doporučené produkty