Tři recepty do zapékačky

10. června 2025

Tři recepty do zapékačky
Léto je ideální čas na lehká, chutná a pestrá jídla, která voní po čerstvých bylinkách, dozrálé zelenině a slunci. A co když vám řekneme, že všechno tohle můžete snadno připravit v jedné zapékací míse? Nemusíte stát dlouho u plotny – stačí pár kvalitních surovin, "zapékačka" a chuť zkusit něco nového. Připravili jsme pro vás tři snadné letní recepty, které využívají to nejlepší, co nám zahrady a trhy nabízejí. Ať už hledáte lehký oběd, večeři pro celou rodinu nebo inspiraci na zahradní párty, tyto recepty vás rozhodně nezklamou. Stylová zapékací mísa s hotovým pokrmem bude lákavým středobodem stolu, okolo kterého se všichni rádi sesednou. 
Tři recepty do zapékačky

Kuřecí divan

Rychlý recept z dostupných surovin, který přímo volá po experimentech s alternativními surovinami, které právě vykukují z lednice či ze zahrádky. Zapékací mísa je zkrátka ekonomkou vaší domácnosti. 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 2 hrnky strouhaného tvrdého sýra
  • 1/4 litru kuřecího vývaru (domácí nebo z bujonové kostky)
  • 1dl smetany na vaření (12%) 
  • 3 lžíce majonézy
  • 400-500 g těstovin uvařených "na skus"
  • 1 pečené kuře (zbavené kostí, natrhané na kousky)
  • 1 hrnek kukuřice (mražené, konzervované)
  • 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený, konzervovaný)
  • čerstvé bylinky dle chuti a sezony - tymián, estragon, oregano, bazalka, pažitka, petrželka

Alternativy - místo hrášku a kukuřice můžete využít i jinou sezonní zeleninu, např brokolici, květák, pórek, mladý patizon. 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 190 °C. 
  • Do spodní části zapékací mísy nasypte hrášek a kukuřici a dobře promíchejte. 
  • Na vrstvu zeleniny rozprostřete natrhané pečené kuře. 
  • Na kuře navrstvěte uvařené těstoviny. 
  • V míse smíchejte majonézu, vývar a smetanu, dochuťte solí, pepřem a dostupnými čerstvými bylinkami. 
  • Omáčku nalijte na vrstvu těstovin a posypte strouhaným sýrem. 
  • Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte odkryté 45–50 minut, dokud sýr nebude zlatavý a bublající.

Originál receptu  

Bude se hodit

Cuketový nákyp s italskou klobásou

Tento recept má velkou výhodu v možnosti přípravy předem. Pokud vás tedy čeká den, kdy víte, že nechce trávit mnoho času v kuchyni, tohle je náš tip. Vše si v klidu připravíte večer předem a v pravou chvíli pak jen přesunete zapékačku z lednice do trouby. Díky odolnosti keramiky Emile Henry se nemusíte bát prasknutí vlivem rozdílu teplot. 

Originál receptu

Ingredience pro 4 osoby:

  • 2 lžičky italského koření
  • ¼ lžičky pepře,  1¼ lžičky soli
  • 2 lžíce pikantní hořčice
  • 650 ml mléka
  • 11 velkých vajec
  • 1 hrnek strouhaného parmazánu
  • 2 hrnky strouhaného tvrdého sýry (cca 200 g)
  • 1 hrnek nasekaných pečených červených paprik - lze koupit konzervované
  • 1 hrnek nakrájeného pórku (na čtvrtiny a tenké plátky – jen světlá a světle zelená část)
  • 350 g čerstvé italské krůtí klobásy známé jako salsiccia, případně jiná tepelně neopracovaná klobása
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cukety (cca 18 × 5 cm)
  • 450g bílého rustikálního chleba nebo bagety (ne toustový chléb)

Večer předem:

  • Předehřejte troubu na 175 °C. Nakrájejte chléb na kostky (cca 2 cm), rozprostřete na plech a pečte asi 15 minut, dokud není suchý a zlatavý.
  • Vymažte zapékací mísu sprejem na pečení nebo trochou másla.
  • Cukety nakrájejte na jemné nudličky, nebo využijte spiralizér – budete potřebovat 4 hrnky.
  • Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte krůtí klobásu vymačkanou ze střívka, opékejte 5 minut a rozdělte obracečkou obsah klobásek na menší kousky. Přendejte stranou. 
  • V případě potřeby přidejte druhou lžíci oleje, restujte pórek se ¼ lžičkou soli asi 2 minuty, pak přidejte cuketu a restujte zprudka dalších 5 minut, dokud se neodpaří tekutina. Odstavte.
  • Do zapékací mísy dejte polovinu chleba, klobásy, cuketové směsi a pečené papriky. Posypte polovinou Gruyère a parmazánu. Opakujte vrstvení, zbytek parmazánu nechte stranou.
  • V míse smíchejte vejce, mléko, hořčici, pepř, italské koření a 1 lžičku soli. Vyšlehejte, dokud nezačne pěnit. Nalijte rovnoměrně na celý pokrm. Navrch dejte zbytek parmazánu. Přikryjte a nechte přes noc v lednici.

Druhý den: 

  • Dejte zapékací mísu na plech a vložte do trouby. Pečte na 165 °C asi 30 minut.
  • Zvyšte teplotu na 175 °C, přikryjte alobalem nebo víkem a pečte dalších 30–40 minut, dokud není střed propečený.

Bude se hodit

Foccacia s bylinkami

Foccacia je skvělá alternativa přílohového pečiva k obědu, nebo může být strategicky připravená předem na večerní grilování, kde bude i ozdobou stolu. Rozkrojená, namazaná a obložená šunkou či sýrem bude vaším chutným spolucestujícím na výlet.

Originál receptu

Kynuté těsto

  • 20 snítek tymiánu (7 g)
  • 5 snítek rozmarýnu (7 g)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 500 g pšeničné mouky (typ 405 – hladká)
  • cca 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 zarovnaná lžička soli

Na ozdobení

  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 2 černé olivy bez pecek
  • několik stébel pažitky
  • 2 snítky hladkolisté petrželky
  • navíc trochu olivového oleje na potření, hladká mouka na pomoučení pracovní plochy, hrubá sůl

Postup

  • Zapékací mísu potřete olivovým olejem.
  • Nasekejte polovinu tymiánu a rozmarýnu. Smíchejte mouku s droždím, vodou, olejem, solí a bylinkami. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte trochu vody.
  • Těsto rozprostřete do mísy, přikryjte a nechte kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.
  • Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C v případě horkovzdušné trouby).
  • Nakrájejte ingredience na ozdobu a naaranžujte je na těsto tak aby tvořily kvetoucí rostliny. Potřete olejem a posypte hrubou solí.
  • Pečte 25–30 minut dozlatova.
  • Nechte zchladnout na mřížce. Podávejte teplé nebo studené.

Bude se hodit