

Kuřecí divan

Rychlý recept z dostupných surovin, který přímo volá po experimentech s alternativními surovinami, které právě vykukují z lednice či ze zahrádky. Zapékací mísa je zkrátka ekonomkou vaší domácnosti.
Ingredience pro 4 osoby:
- 2 hrnky strouhaného tvrdého sýra
- 1/4 litru kuřecího vývaru (domácí nebo z bujonové kostky)
- 1dl smetany na vaření (12%)
- 3 lžíce majonézy
- 400-500 g těstovin uvařených "na skus"
- 1 pečené kuře (zbavené kostí, natrhané na kousky)
- 1 hrnek kukuřice (mražené, konzervované)
- 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený, konzervovaný)
- čerstvé bylinky dle chuti a sezony - tymián, estragon, oregano, bazalka, pažitka, petrželka
Alternativy - místo hrášku a kukuřice můžete využít i jinou sezonní zeleninu, např brokolici, květák, pórek, mladý patizon.
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Do spodní části zapékací mísy nasypte hrášek a kukuřici a dobře promíchejte.
- Na vrstvu zeleniny rozprostřete natrhané pečené kuře.
- Na kuře navrstvěte uvařené těstoviny.
- V míse smíchejte majonézu, vývar a smetanu, dochuťte solí, pepřem a dostupnými čerstvými bylinkami.
- Omáčku nalijte na vrstvu těstovin a posypte strouhaným sýrem.
- Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte odkryté 45–50 minut, dokud sýr nebude zlatavý a bublající.
Bude se hodit
Cuketový nákyp s italskou klobásou

Tento recept má velkou výhodu v možnosti přípravy předem. Pokud vás tedy čeká den, kdy víte, že nechce trávit mnoho času v kuchyni, tohle je náš tip. Vše si v klidu připravíte večer předem a v pravou chvíli pak jen přesunete zapékačku z lednice do trouby. Díky odolnosti keramiky Emile Henry se nemusíte bát prasknutí vlivem rozdílu teplot.
Ingredience pro 4 osoby:
- 2 lžičky italského koření
- ¼ lžičky pepře, 1¼ lžičky soli
- 2 lžíce pikantní hořčice
- 650 ml mléka
- 11 velkých vajec
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2 hrnky strouhaného tvrdého sýry (cca 200 g)
- 1 hrnek nasekaných pečených červených paprik - lze koupit konzervované
- 1 hrnek nakrájeného pórku (na čtvrtiny a tenké plátky – jen světlá a světle zelená část)
- 350 g čerstvé italské krůtí klobásy známé jako salsiccia, případně jiná tepelně neopracovaná klobása
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cukety (cca 18 × 5 cm)
- 450g bílého rustikálního chleba nebo bagety (ne toustový chléb)
Večer předem:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Nakrájejte chléb na kostky (cca 2 cm), rozprostřete na plech a pečte asi 15 minut, dokud není suchý a zlatavý.
- Vymažte zapékací mísu sprejem na pečení nebo trochou másla.
- Cukety nakrájejte na jemné nudličky, nebo využijte spiralizér – budete potřebovat 4 hrnky.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte krůtí klobásu vymačkanou ze střívka, opékejte 5 minut a rozdělte obracečkou obsah klobásek na menší kousky. Přendejte stranou.
- V případě potřeby přidejte druhou lžíci oleje, restujte pórek se ¼ lžičkou soli asi 2 minuty, pak přidejte cuketu a restujte zprudka dalších 5 minut, dokud se neodpaří tekutina. Odstavte.
- Do zapékací mísy dejte polovinu chleba, klobásy, cuketové směsi a pečené papriky. Posypte polovinou Gruyère a parmazánu. Opakujte vrstvení, zbytek parmazánu nechte stranou.
- V míse smíchejte vejce, mléko, hořčici, pepř, italské koření a 1 lžičku soli. Vyšlehejte, dokud nezačne pěnit. Nalijte rovnoměrně na celý pokrm. Navrch dejte zbytek parmazánu. Přikryjte a nechte přes noc v lednici.
Druhý den:
- Dejte zapékací mísu na plech a vložte do trouby. Pečte na 165 °C asi 30 minut.
- Zvyšte teplotu na 175 °C, přikryjte alobalem nebo víkem a pečte dalších 30–40 minut, dokud není střed propečený.
Bude se hodit
Foccacia s bylinkami

Foccacia je skvělá alternativa přílohového pečiva k obědu, nebo může být strategicky připravená předem na večerní grilování, kde bude i ozdobou stolu. Rozkrojená, namazaná a obložená šunkou či sýrem bude vaším chutným spolucestujícím na výlet.
Kynuté těsto
- 20 snítek tymiánu (7 g)
- 5 snítek rozmarýnu (7 g)
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 500 g pšeničné mouky (typ 405 – hladká)
- cca 200 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 zarovnaná lžička soli
Na ozdobení
- 1 červená cibule
- 1 žlutá paprika
- 2 černé olivy bez pecek
- několik stébel pažitky
- 2 snítky hladkolisté petrželky
- navíc trochu olivového oleje na potření, hladká mouka na pomoučení pracovní plochy, hrubá sůl
Postup
- Zapékací mísu potřete olivovým olejem.
- Nasekejte polovinu tymiánu a rozmarýnu. Smíchejte mouku s droždím, vodou, olejem, solí a bylinkami. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte trochu vody.
- Těsto rozprostřete do mísy, přikryjte a nechte kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C v případě horkovzdušné trouby).
- Nakrájejte ingredience na ozdobu a naaranžujte je na těsto tak aby tvořily kvetoucí rostliny. Potřete olejem a posypte hrubou solí.
- Pečte 25–30 minut dozlatova.
- Nechte zchladnout na mřížce. Podávejte teplé nebo studené.