Jarní quiche s chřestem

12. června 2024
Jarní quiche s chřestem
Jak připravit zelený chřest? Můžete jej ogrilovat na pánvi jako přílohu nebo na kousky v rizotu či těstovinách. Křehkost této sezonní suroviny vynikne také v pečených pokrmech. Připravte si jednoduchý slaný koláč se sýrovým základem, který si s sebou můžete zabalit na piknik v parku nebo na celodenní výlet. 

Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 3 hodiny
Počet porcí: 12
Jarní quiche s chřestem

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 350 ml smetany
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 6 velkých vajec
  • 1 svazek chřestových stonků, zbavených dřevnatých konců
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • hrst nakrájené pažitky, plus 5 až 8 celých větviček na ozdobu
  • 65 g jemně nastrouhaného čedaru nebo sýru gruyére
  • 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • 10 g soli
  • 3 g čerstvě mletého černého pepře     
  • olej ve spreji

Postup

  1. Připravenou formu vymažte za pomoci oleje ve spreji a troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto rozválejte a vložte do připravené formy. Těsto by mělo být až po okraj formy. Na těsto vložte pečící papír a na něj vsypte závaží (hodí se třeba fazole nebo rýže). 
  2. Pečte dokud není okraj koláče světle zlatavý, trvá to zhruba 20 minut. Vyjměte formu z trouby a odstraňte závaží. Vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Oloupejte spodní polovinu chřestových stonků a vložte je do vroucí vody. Vařte 3 minuty a následně vyjměte pomocí kleští a vložte do ledové lázně a po vychladnutí důkladně osušte. 
  4. Ve velké míse smíchejte smetanu a mléko a postupně zašlehejte všechny vejce. Přidejte nakrájenou pažitku, česnek, sůl a pepř. Promíchejte.
  5. Připravené těsto rovnoměrně posypte sýrem a na něj naskládejte polovinu chřestových výhonků. Zalijte náplní a z druhé poloviny chřestových výhonků vytvořte spolu s pažitkovými stonky vrstvu po celé šířce náplně.
  6. Snižte teplotu trouby na 200 °C a pečte quiche přibližně 35 až 40 minut, dokud nevytáhnete čistou špejli.
  7. Před podáváním nechte alespoň 15 minut vychladnout. 

Další recepty vhodné na cesty

Další recepty vhodné na cesty