Lahodný francouzský koláč plný zeleniny se stane ideálním pohoštěním pro váš první jarní brunch. Doplňte jej o skleničku mimózy nebo čerstvě vymačkaného pomerančového džusu a titul hostitele roku máte v kapse!
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50-60 minut
Doba chlazení: 30 minut
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50-60 minut
Doba chlazení: 30 minut
Ingredience
Na těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
Na náplň:
- 1 kg zeleniny (doporučujeme směs mrkve, celeru, brambor a cukety)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 70 g strouhaného čedaru
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mletého kmínu
- kůra z půlky bio citronu
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta ve větší míse. Pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem ze surovin vypracujte kompaktní těsto. Těsto přikryjte a vložte na 30 minut do lednice.
- Zeleninu nakrájejte podélně na tenké plátky (asi 3 mm). Celý proces vám usnadní nástavec na kuchyňského robota v podobě kráječe na zeleninu.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte do ní nakrájenou mrkev, brambory a celer. Vařte 5 minut a následně nechte vychladnout.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku, vložte do koláčové formy a přitlačte ho k jejím stěnám. Zeleninové proužky skládejte postupně do kruhu, začněte zvenčí a postupujte směrem dovnitř.
- V menší míse smíchejte smetanu, mléko, vejce a strouhaný sýr. Směs dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a kmínem. Rozmixujte pomocí ručního mixéru, přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a nalijte na zeleninu.
- Koláč pečte na druhé mřížce odspodu v troubě předehřáté na 180 °C asi 50-60 min.
Náš tip: Pro snadnější válení těsta jej vložte mezi dva pečící papíry.
Další recepty pro vaši pozdní snídani
16. června 2023
Pětiminutový ovocný koláč podle Dvou tátů
26. února 2024
Galetka se zimní zeleninou a sýrem feta
25. srpna 2023