Galetka se zimní zeleninou a sýrem feta

26. února 2024
Galetka se zimní zeleninou a sýrem feta
Připravte si křupavou galetku naslano. Bylinkové těsto v kombinaci se slaným sýrem, máslovou dýní a nasládlou červenou řepou vytvoří dokonalou symfonii chutí. Ideální jako jednoduchá večeře nebo rychlá svačinka. 

Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina
Počet porcí: 4
Galetka se zimní zeleninou a sýrem feta

Ingredience

  • 150 g máslové dýně
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 200 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 1 polévková lžíce sušeného tymiánu
  • 100 g studeného másla na kostičky
  • 200 g fety
  • 4 kusy předvařené červené řepy nakrájené na plátky
  • 1 červená cibule
  • čerstvý tymián
  • vejce
  • 1 lžička mléka
  • med

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C.  Máslovou dýni oloupejte a nakrájejte ji na plátky. Plátky potřete olivovým olejem e a pečte je 25 minut doměkka.

V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, sůl, sušené oregano a sušený tymián. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a k robotu připevněte plochý šlehač na těsto.  Zapněte kuchyňský robot a míchejte na rychlost číslo 2, dokud směs nebude připomínat drobenku. Začněte přidávat ledovou vodu po lžících a míchejte, dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a  nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici

Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na kruh o průměru přibližně 30 cm. Následně položte těsto na plech vyložený pečícím papírem. Do středu těsta rozdrobte sýr a naskládejte nakrájenou řepu, dýni a cibuli. Na okrajích nechte volný prostor alespoň 5 cm.  Zeleninu pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem. Okraje těsta přeložte přes náplň  a průběžně je skládejte přes sebe, čímž vytvoříte rustikální tvar vaší galetky. V malé misce rozšlehejte vejce s mlékem a potřete směsí okraje.

Galetku pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 40 minut. Před podáváním ji pokapejte medem.