Dýňové noky s rukolovým pestem a kozím sýrem

11. září 2023

Dýňové noky s rukolovým pestem a kozím sýrem
Za okny se mlhavě vytrácí léto a příroda se pomalu, ale jistě barví do nekonečných odstínů mědi stejně, jako náš jídelníček. Začíná totiž dýňová sezona.  

Dýně obsahuje spoustu vitamínů a v kuchyni se dá využít rozličnými způsoby. Polévky, pomazánky, pečená, vařená ale i ve sladkých pokrmech. My jsme si pro vás připravili neodolatelný podzimní recept na domácí dýňové gnocchi s jemnými chutěmi kozího sýra a oříšků. 

 

Obtížnost: střední

Příprava:  45 minut + odležení těsta přes noc

Počet porcí: 4

Dýňové noky s rukolovým pestem a kozím sýrem

Ingredience

Na pesto:

  • 120 g čerstvého kozího sýru
  • 60 g čerstvé rukoly
  • 40 g opražených piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 120 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na gnocchi:

  • 750 g dýně
  • 2 lžíce másla 
  • 175 g mouky 
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 pesto z rukoly a kozího sýra 
  • rozpuštěné máslo a hobliny parmezánu (k podávání)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

Rukolové pesto:

  1. Kozí sýr nastrouhejte najemno.
  2. Rukolu, piniové oříšky a česnek vložte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré připomínající svou strukturou pesto. Za chodu motoru postupně přidávejte olivový olej, dokud se všechen olej nevstřebá.
  3. Směs přendejte do mísy a vmíchejte sýr. Poté dokořeňte podle chuti.
  4. Ihned zkonzumujte, nebo jej zalijte tenkou vrstvou olivového oleje a uložte do lednice.

Dýňové gnocchi:

  1. Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pečte ji 30 minut v troubě při teplotě 200 °C a následně ji rozmixujte do formy pyré.
  2. Dýňové pyré vložte na pánev a s máslem ho vařte na prudkém ohni, dokud se nezbaví přebytečné šťávy. Poté pyré opět vraťte do mísy mixéru a přidejte mouku a žloutek. Podle chuti dochuťte a pak plochým šlehačem rozmixujte na vláčné těsto. Nakonec nechte přes noc odležet.
  3. Druhý den těsto vyklopte na silnou vrstvu mouky a vyválejte z něj dlouhé válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte na 2cm kousky a lehce na ně vidličkou zatlačte, aby se vytvořil charakteristický vzor gnocchi.
  4. ⁠Nachystejte si hrnec, nalijte do něj vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vložte do ní noky a vařte. Jakmile budou hotové, vodu slijte a vyklopte je do rozpuštěného másla, do kterého postupně vmíchejte pesto. Podávejte s hoblinkami parmezánu.