Podzimní hostina podle Josefa Maršálka

Podzimní hostina podle Josefa Maršálka

Recept od fenomenálního cukráře vás nadchne snadnou a rychlou přípravou, ale především výtečnou chutí. Podzimními věnečky pohostíte až šest mlsounů současně; přesně tolik kousků se vejde na jeden plech. Jsou jedinečné a na jazyku se jen rozplývají, navíc je hravě zvládnete, i když se s pečením teprve začínáte seznamovat.

Podzimní věnce se sušeným ovocem

Ingredience odpovídají 6 ks věnců o průměru cca 13 cm

Malé a voňavé dobroty, plné sušeného ovoce

Vláčné tvarohové těsto je plné sušeného ovoce a také koření, díky kterému úžasně voní. Aby ne, mletá skořice a vanilka ve spojení s anýzem dokážou hotové zázraky. A co teprve něžné levandulové kvítky a kakaové boby, které Josef použil na závěrečnou dekoraci!

Ingredience

Tvarohové těsto:

  • 280 g hladká mouka
  • 200 g oblíbené sušené ovoce
  • 120 g plnotučný tvaroh ve vaničce
  • 50 g máslo
  • 40 g cukr krupice
  • 10 g vanilkový cukr
  • 1 vejce velikosti M
  • 8 g prášek do pečiva
  • 2 g soli
  • 2 g mletého anýzu( badyán)
  • 1 g mleté skořice
  • kůra z 1 bio cutronu

Poleva:

  • 140 g cukr moučka
  • 45 g voda
  • 20 g olivový olej
  • 10 g kakao
  • 1 g soli

Na dokončení:

  • 40 g nahrubo nasekané kakaové boby
  • 4-5 klásků květů levandule

Postup

1. Do mísy vložte tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce, dobře zamíchejte.

2. Přidejte koření a sůl, citronovou kůru, potom mouku s práškem do pečiva a dobře vypracujte lehce lepivé těsto. 

3.Na závěr do těsta zapracujte sušené ovoce nakrájené na malé kousky. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte v míse asi 30 minut odpočinout.

Silikonová stěrka Tavolo

Zadělávací mísa na těsto Mason Cash

Zadělávací mísa na těsto Mason Cash, krémová

Kuchařská stěrka

4. Poté je rozdělte na 6 stejných dílů, na lehce pomoučeném vále každý rozválejte do pramene a zapleťte do spirály. Tu následně smotejte do kroužku. Každý z nich by měl mít průměr cca 13-14 cm.

5. Kousky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe. Postříkejte nebo potřete vodou a pečte při 170 °C asi 20 minut dozlatova.

6. Pro závěrečnou dekoraci v ruce rozemněte kvítky levandule, nahrubo rozdrťte kakaové boby a odložte stranou.

7. Na polevu nejdříve smíchejte cukr s kakaem, přilijte olej a vodu a vymíchejte dohladka.

8.Počkejte, až věnečky částečně vychladnou, poté je potřete pomocí cukrářského šťetce připravenou, mírně zchladlou polevou.

Ještě před úplným zaschnutím posypejte věnečky připravenými nadrcenými kakaovými boby a rozemnutými kvítky levandule. Naservírované věnečky můžete  ještě lehce posypat kousky sušeného ovoce a podzimní dekoraci jako malovanou máte hotovou! A výhodou je, že vy i vaši hosté se mohou nejen pokochat pohledem, ale rovnou se do ní také zakousnout.

Další podzimní recepty Josefa Maršálka

Další podzimní recepty Josefa Maršálka

Související a doporučené produkty