Žitný chléb se semínky

11. března 2024
Žitný chléb se semínky

Křupavá kůrka a lahodně vláčný vnitřek - chléb patří mezi nejstarší potraviny, které lidstvo zná. Milujeme ho ve všech variantách, od bílého po celozrnný. Většinou si jej kupujeme v pekárně, ale ten domácí vždy chutná o něco lépe.

Vyzkoušejte recept na domácí žitný chléb podle Kluka v zástěře. Je připravený z žitné mouky a semínek, takže vás zasytí na delší čas a jako bonus navíc obsahuje cenné minerály a vitamíny. Při pečení vsaďte na speciální formu na pečení chleba, která vám zajistí dokonalý tvar bochníku, perfektní propečení a zlatavou kůrku.

Žitný chléb se semínky

Ingredience

  • 55 g aktivního žitného celozrnného kvásku
  • 350 g žitné chlebové mouky
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 7 g soli
  • 20 g sezamu
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 20 g konopného semínka
  • 350 g teplé vody (cca 35 stupňů)

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1.  Kvásek smíchejte s vodou a vlijte do předem proseté mouky. Zamíchejte, aby se těsto spojilo a přikryjte na zhruba 35 minut.
  2.  Těsto přesuňte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a semínka. Pomocí hnětacího háku na robotu nechte zapracovat do těsta. Trvá to asi 5 minut.
  3.  Těsto vytvarujte do tvaru bochníku, přikryjte a nechte kynout v pokojové teplotě (zhruba 10 hodin). 
  4. Po 10 hodinách dejte těsto na pomoučený vál a bochník hezky vytvarujte a utáhněte pomocí plastové stěrky. Přendejte do utěrkou vyložené a pomoučené ošatky nebo misky na cca hodinu.
  5.  Po uplynutí doby vykynutý bochník dejte spojem dolů do formy na pečení chleba, vyložené pečícím papírem. Chleba nařízněte a vložte do vyhřáté trouby, Pečte na 230 stupňů  55 minut. Prvních 35 minut nechte přiklopené a ve zbytku času (15-20 minut) odklopené.
  6.  Hotový chléb nechte před krájením vychladnout.

Další články, které by vás mohly zajímat

Další články, které by vás mohly zajímat