Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?

04. září 2025
Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?
Není nad domácí chléb. Na povrchu zlatavý s křupavou kůrkou, uvnitř zase dokonale vláčný a měkký. Jak vybrat formu na pečení chleba, abyste i doma dokázali vytvořit toto chutné pečivo? Přinášíme vám rady a tipy, na co se zaměřit a co při výběru rozhodně nepodcenit. 

Zatímco naše maminky i babičky nedaly dopustit na pečení chleba v klasickém litinovém hrnci, dnešní doba nabízí mnohem více možností. Existují formy kovové, silikonové, hliníkové, ale také keramické nebo kameninové. Nezáleží však jen na materiálu. Při rozhodování se zaměřte i na další faktory, jako je velikost nebo tvar. I ty totiž rozhodnou o tom, jak bude výsledný bochník nejen vypadat, ale i chutnat.

Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?

JAKÝ MATERIÁL ZVOLIT?

Přemýšlejte také nad materiálem formy. Každý má totiž svá vlastní specifika, která je třeba uvážit. Nabízí se několik otázek, které je dobré si ujasnit před finálním výběrem.

Jak často budu péct? - Kolik chci investovat? - Kolik mám místa v kuchyni? - Oválný, kulatý nebo hranatý?

Dalším faktorem je velikost a typ chleba. Pokud chcete klasický kulatý bochník, který po přenesení do formy drží tvar, je třeba i dostatečně velká forma, aby se chléb příliš neopíral o okraje a nenabyl tvaru dortového korpusu. Tekutější těsta je pak lepší rovnou dát do hlubší formy které tvar bochníku definují - např. ciabatty nebo toastové chleby. 

KERAMIKA

na první pohled opravdu krásné, a zároveň mají hned několik výhod. Tím, že keramika vede rovnoměrně teplo po celé ploše, udržuje zároveň konstantní teplotu po celou dobu pečení, díky čemuž zajišťuje dokonalé propečení bochníku ze všech stran a křupavou kůrku. Dalším benefitem tohoto materiálu je i dostatečná vlhkost, díky které bude chleba dokonale vláčný. Mají navíc velmi dlouhou životnost a také se opravdu snadno čistí. Jen pozor na materiál. Keramika může být křehčí a také náchylnější k případnému rozbití.

Za nás je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí domácí pečivo na stole pravidelně, typicky pokud je kvásek váš domácí mazlíček a člen rodiny. 

  • Časté pečení
  • Středně vysoká pořizovací cena
  • Více místa 
  • Výběr tvarů

LITINA

Litina je kovový materiál s vysokou tepelnou vodivostí, což znamená, že se teplo rovnoměrně rozprostírá po celé formě, díky čemuž je chleba krásně propečený ze všech stran bez nerovnoměrných ploch. Zároveň jde o velmi tvrdý a odolný materiál, který vám vydrží i desítky let. Litinová nemusí být jen forma, skvěle vám poslouží i oblíbené litinové hrnce např. francouzské značky Staub, které nabídnou navíc širší možnosti využití v kuchyni a vyhnete se tak jednoúčelové položce. To je výhodné pokud chleba pečete spíše příležitostně. 

  • Časté i příležitostné pečení
  • Vyšší pořizovací cena
  • Méně místa - více účelů využití
  • Kulatý či oválný tvar

DALŠÍ MATERIÁLY NA TRHU

Kamenina:

Kamenina patří k materiálům, který má vysokou tepelnou akumulaci, což znamená, že dokáže udržovat a rovnoměrně distribuovat teplo během pečení. Díky tomu je chleba opravdu křupavý na povrchu a zároveň vláčný uvnitř. Překvapí vás také jejich dlouhá životnost a snadné čištění. Snad jen jedinou nevýhodou je jejich váha, která je oproti jiným formám vyšší.

Silikon:

Silikonové formy jsou skvělé v tom, že jsou lehké a ohebné a zároveň jsou nepřilnavé, což usnadňuje vyklopení bochníku, díky čemuž jsou ideální zejména pro všechny začátečníky. Výhodou je také snadné čištění. Na druhou stranu však mají sklony k deformaci během pečení, což může vést k nevzhlednému tvaru chleba. Tenký materiál silikonu má také nevýhodu v nerovnoměrné distribuci tepla, propečení tedy nemusí být stejné ve všech místech. Pokud to tedy s pečením chleba myslíte seriózně, silikon nebude vaše cesta. 

TIP NAVÍC

Tajemství úspěchu tkví i v samotném pečení chleba. Hned na začátku doporučujeme vytvořit v troubě sálavé teplo zpravidla na maximální výkon. Pokud použijete formu, tak nahříváte i formu. Pokud ne a pečete bochník třeba na klasickém plechu, je před vložením chleba je troubu nutné důkladně zapařit, pokud už nemáte výhodu trouby, která sama přidává k pečení páru. Dostatečná vlhkost je na úvodní část pečení chleba velmi důležitá, aby se krusta neuzavřela příliš brzy a chléb se pak nepotrhal, když bude nabývat na objemu. Pokud použijete formu i s víkem, zapařování se vyhnete, víko udrží optimální vlhkost pro první fázi pečení, kdy chleba nabývá. Po jeho odklopení a dopečení získáte i krustu. Staub, kulatý hrnec černý.

DALŠÍ TYPY DOMÁCÍHO PEČIVA

Není chleba jako chleba. Zatímco někdo nedá dopustit na tradiční kváskový chléb, existují i další druhy, které se liší svou recepturou, způsobem pečení, chutí a vzhledem. Abyste je však mohli připravit, je nutné na to mít i specifický tvar nádoby.

  • Toustový chleba

V případě, že preferujete obdélníkový tvar chleba, například na toustový chléb, celozrnné chleby, máslové briošky, ale i oblíbený banana bread, určitě doma užijete formu v příslušném tvaru.

  • Biskupský chlebíček

 Jestliže si potrpíte na unikátní vzhled dezertu, který překvapí všechny příchozí hosty, budou se vám líbit formy od amerického výrobce Nordic Ware z litého hliníku, který nabízí různé designové kousky, ať už s motivy citrusů, květin, nebo v nevšedních tvarech. Tyto formy jsou díky svému silnému materiálu skvělé v rovnoměrné distribuci tepla a oslní vás perfektně propečenými detaily, které se vždy vyklopí.

  • Foccacia

Jednoduché a vysoce návykové pečivo, které skvěle doprovodí středomořskou kuchyni. Pokud si prací s kváskovým či kynutým chlebových těstem nejste jistí, tohle vám půjde skvěle. Stačí jednoduché ingredience, trocha času a správná forma. Většinou se používá hlubší hranatá koláčová forma nebo hlubší plech. 

OBDÉLNÍKOVÉ CHLEBY

FOCCACIA