Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?

24. dubna 2023
Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?
Není nad domácí chléb. Na povrchu zlatavý s křupavou kůrkou, uvnitř zase dokonale vláčný a měkký. Jak vybrat formu na pečení chleba, abyste i doma dokázali vytvořit toto chutné pečivo? Přinášíme vám rady a tipy, na co se zaměřit a co při výběru rozhodně nepodcenit. 

Zatímco naše maminky i babičky nedaly dopustit na pečení chleba v klasickém litinovém hrnci, dnešní doba nabízí mnohem více možností. Existují formy kovové, silikonové, hliníkové, ale také keramické nebo kameninové. Nezáleží však jen na materiálu. Při rozhodování se zaměřte i na další faktory, jako je velikost nebo tvar. I ty totiž rozhodnou o tom, jak bude výsledný bochník nejen vypadat, ale i chutnat.

Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?

Zvažte velikost, materiál i typ chleba

Pokud uvažujete o nové formě na pečení chleba, do hry přichází hned několik zásadních faktorů:

Klíčová je velikost

Základem úspěchu je už samotná velikost. Nádoba na pečení by totiž vždy měla odpovídat velikosti chleba, který plánujete upéct. 

Pokud použijete takovou, která je příliš malá pro dané množství těsta, může to mít několik nepříjemných následků. K těm nejčastějším patří například vylití těsta z formy, vedoucí k nevzhlednému a nepravidelnému tvaru bochníku. To se nejčastěji stává například u těsta s vysokým obsahem vody, jako je ciabatta, případně u chleba z kvásku. Dalšími problémy souvisejícími s malou formou na pečení bývají špatná struktura a vysoká hutnost výsledného bochníku, nebo naopak vysušenost a nepravidelná kůrka

Použití příliš široké formy zase může vést k nevzhlednému tvaru, menší výšce, méně výrazné chuti, slabší křupavosti kůrky či příliš suché textuře. Chléb bude mít tendenci rozlévat se do šířky, což může souviset také s nerovnoměrným dopečením.

Jaký materiál je nejlepší?

Přemýšlejte také nad materiálem formy. Každý má totiž svá vlastní specifika, která je třeba brát v potaz.

  • Kovové formy na chleba: 

Nestárnoucí klasiku představují formy vyráběné z hliníku nebo nerezové oceli. Jejich výhodou je to, že se rychleji zahřejí, díky čemuž dlouho udržují vysokou teplotu, což je ideální pro pečení chleba s křupavou kůrkou. Na druhou stranu je však potřeba dbát na správné vymazání, protože se rády připalují.

  • Keramické formy na chleba: 

V poslední době bývají hojně užívanou alternativou ke klasickému kovu formy na pečení chleba z keramiky. Nejenže jsou na první pohled opravdu krásné, ale zároveň mají hned několik výhod. Tím, že keramika vede rovnoměrně teplo po celé ploše, udržuje zároveň konstantní teplotu po celou dobu pečení, díky čemuž zajišťuje dokonalé propečení bochníku ze všech stran a křupavou kůrku. Dalším benefitem tohoto materiálu je i dostatečná vlhkost, díky které bude chleba dokonale vláčný. Mají navíc velmi dlouhou životnost a také se opravdu snadno čistí. Jen pozor na materiál. Keramika může být křehčí a také náchylnější k případnému rozbití.

  • Silikonové formy na chleba:

Silikonové formy jsou skvělé v tom, že jsou pružné, ohebné a zároveň se nepřipalují, což usnadňuje vyklopení bochníku, díky čemuž jsou ideální zejména pro všechny začátečníky. Výhodou je také snadné čištění. Na druhou stranu však mají sklony k ohýbání během pečení, což může vést k nevzhlednému tvaru chleba.

  • Kameninové formy na chleba:

Kamenina patří k materiálům, který má vysokou tepelnou akumulaci, což znamená, že dokáže udržovat a rovnoměrně distribuovat teplo během pečení. Díky tomu je chleba opravdu křupavý na povrchu a zároveň vláčný uvnitř. Překvapí vás také jejich dlouhá životnost a snadné čištění. Snad jen jedinou nevýhodou je jejich váha, která je oproti jiným formám vyšší.

  • Litinové formy na chleba:

Litina je přírodní materiál s vysokou tepelnou vodivostí, což znamená, že se teplo rovnoměrně rozprostírá po celé formě, díky čemuž je chleba krásně propečený ze všech stran bez nerovnoměrných ploch. Oproti ostatním materiálům drží také teplo mnohem déle, a tak je forma na pečení chleba z litiny rovněž skvělá pro rustikální stolování přímo po vytáhnutí z trouby. Zároveň jde o velmi tvrdý a odolný materiál, který vám vydrží i desítky let.

Věděli jste, že domácí chléb můžete upéct i v klasickém litinovém hrnci?

Litinový hrnec na pečení chleba v troubě od společnosti Staub je skvělou alternativou k profesionální peci. Má stejné vlastnosti jako litinová forma na chleba, takže pokud jej máte doma, není potřeba kupovat dalšího pomocníka do domácnosti. Navíc jsme pro vás připravili jednoduchý a  rychlý návod, jak s ním připravit dokonalý domácí chleba.

Rozhodnout může i typ formy

Není chleba jako chleba. Zatímco někdo nedá dopustit na tradiční kváskový chléb, existují i další druhy, které se liší svou recepturou, způsobem pečení, chutí a vzhledem. Abyste je však mohli připravit, je nutné na to mít i specifický tvar nádoby.

  • Klasický bochník chleba

Mezi nejoblíbenější formy na tradiční domácí chléb patří klasická kulatá forma na chléb, například od francouzského výrobce Emile Henry, jejíž tvar vychází z podoby klenuté pece, což v kombinaci se žáruvzdornou keramikou zajistí, že během celé doby pečení bude uvnitř formy ideální stupeň vlhkosti a stálá teplota.

Pro milovníky klasické Šumavy – tradičního pšeničného chleba z žitného kvasu – určitě doporučujeme použít oválnou formu na pečení chleba od značky Emile Henry. Díky své hloubce umožňuje rovněž pečení i bezlepkových produktů. Navíc má i drážkové dno pro snadné uvolnění bochníku.

  • Toustový chleba

V případě, že preferujete obdélníkový tvar chleba, například na tousty, celozrnné chleby, máslové briošky, ale i oblíbený banana bread, určitě doma oceníte hranatou formu na chléb Emile Henry, která má objem 4,5 litru s rozměry 39 × 16,5 cm. Nádoba na chléb z odolné keramiky má chytře upravené, rozšířené otvory pro únik páry, díky čemuž se uvnitř formy drží ideální stupeň vlhkosti a stálá teplota. 

  • Biskupský chlebíček

Na přípravu biskupského chlebíčku, vysokého perníku či různých druhů sladkých dezertů můžete využít také keramickou formu od Emile Henry o vnitřních rozměrech 21 × 9 × 7,5 cm a celkovém objemu 0,98 l. Díky odolné keramice se v ní teplo šíří pomalu a rovnoměrně a zajišťuje tak dokonalý výsledek pečení. Třešničkou na dortu je pak hravý a barevný design, který je pro značku Emile Henry typický. 

Jestliže si potrpíte na unikátní vzhled dezertu, který překvapí všechny příchozí hosty, budou se vám líbit formy od amerického výrobce Nordic Ware z litého hliníku, který nabízí různé designové kousky, ať už s motivy citrusů, květin, nebo v nevšedních tvarech.

  • Domácí bagety

Po vzoru Francouzů si doma můžete upéct také dokonale křupavou domácí bagetu. Díky formě na pečení baget Emile Henry zvládnete připravit tři kusy tohoto chutného pečiva jednoduše ve své troubě. Odolná keramická forma má na víku 3 otvory na unikání páry a také úchopové otvory po obou stranách, díky kterým se s ní velmi dobře manipuluje. Klenuté víko s otvory zase pomáhá kontrolovat úroveň vlhkosti, takže aniž musíte cokoliv dalšího udělat, vaše bagety mají tu správně křupavou kůrku a zároveň i měkký a nadýchaný vnitřek.

Chcete pro své blízké upéct středomořskou ciabattu? Řemeslný italský chléb si můžete připravit s formou na dvě ciabatty od Emile Henry, která je vhodná i na sendviče. Díky odolné keramice nepřijdete o typickou vůni s křupavou kůrkou na povrchu a s měkkou střídkou uvnitř.

Ať se dílo povede!

Máte ideální formu a perfektní recept k tomu? Nezapomeňte, že tajemství úspěchu tkví i v samotném pečení chleba. Hned na začátku doporučujeme vytvořit v troubě sálavé teplo a chleba opravdu dobře zapařit. Jen tak získáte dokonale křupavou kůrku v kombinaci s vláčnou střídkouStaub, kulatý hrnec černý.