Pokračujeme v seriálu receptů Vařte doma a v klidu. Primární podmínkou je vlastnictví jakékoli formy s poklopem, nezáleží na tvaru. Využít můžete i větší litinový hrnec s poklicí. Jako odměřovací hrnek je počítáno s běžným větším hrnkem 250 ml. Výsledkem je menší bochník, cca 1 kg. Chcete-li bochník větší, použijte pro odměření větší hrnek. Při prostém zdvojnásobení dávky by se vám lehce mohlo stát, že těsta připravíte moc a nemáte-li troubu profesionálních rozměrů, těžko upečete ve formách s víkem 2 chleby najednou. Těsto by vám tak překynulo a chleba by nevyběhl.
Příprava: 10 minut
Kynutí: 10-12 hodin těsto + 60 minut bochník na válu
Doba pečení: 45-55 minut
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky + mouka na podsyp
- 1 hrnek pšeničné mouky chlebové
- 1 hrnek žitné mouky chlebové
- 1,5 hrnku vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička sušeného droždí
Postup
- Pečlivě promíchejte všechny suroviny a zadělejte těsto. S pomocí robotu vám to bude trvat 5 minut, ručně to zvládnete za minut 10. Praktické je zadělat si těsto večer.
- Těsto nechejte v míse (nejlépe keramické) 10-12 hodin kynout při pokojové teplotě.
- Následně si vál či dřevěnou desku hustě posypte hladkou moukou a vyklopte vykynuté těsto.Těsto je polotekuté, na válu se rozleze, pokud jej rychle nezpracujete.
4. Pomoučněte si dobře i ruce a posypte moukou také vyklopené těsto. Postupně jej přeložte zprava, zleva, ze shora a zespodu. Díky podsypanému válu a vašim rukám se změní jeho konzistence a vy vytvarujete bochník, jehož tvar přizpůsobíte tvaru vaší formy. Bochník necháte na dřevě ležet spojem dolů celkem 60 minut.
5. Když bochník na vále odpočívá 30 minut, zapněte troubu na 225 °C a vložte do ní PRAZDNOU formu, obě části včetně poklopu. Formu nevymazávejte ani ničím nevysypávejte! Forma se takto bude nahřívat 30 minut.
6. Po uplynutí hodiny podeberte zespodu odpočinutý bochník namoučněnýma rukama a stále spojem dolů přesuňte do formy. Přiklopte víko a pečte v rozehřáté troubě 30 minut. Pak víko odklopte a nechejte 15-25 minut (podle zkušenosti se svou troubou) ještě dopéct bez víka.
Po uplynutí hodiny podeberte zespodu odpočinutý bochník namoučněnýma rukama a stále spojem dolů přesuňte do formy. Přiklopte víko a pečte v rozehřáté troubě 30 minut. Pak víko odklopte a nechejte 15-25 minut (podle zkušenosti se svou troubou) ještě dopéct bez víka.
Zadělávací mísa KitchenAid, ve které chléb rovnou upečete
Novinka na našem e-shopu – keramická mísa s víkem
Podívejte se, jak jednoduše lze dospět k domácímu chlebu s doplňkovým příslušenstvím k robotům KitchenAid.