Připravte si vláčný chléb podle mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka, který vám poradí s přípravou perfektního těsta. Jak totiž sám říká: „V chlebu je život a kdo se nesrovná s ním, nesrovná se ani s lidmi.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 30 minut ( + kynutí přes noc)
Doba pečení: 50 minut
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 30 minut ( + kynutí přes noc)
Doba pečení: 50 minut
Počet porcí: 4
Ingredience
Biga:
- 200 g hladké mouky
- 120 g vody
- 1 g droždí
Těsto:
- 150 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 g žitné mouky
- 540 g vody
- 25 g octu
- 15 g droždí
- 15 g soli
- 5 g chlebového koření
Na dokončení:
- Hladká mouka na podsypaní
- Ošatka
- Mřížka na vychladnutí
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- První den připravíme bigu. Smícháme všechny ingredience do pevného těsta, které následně umístíme do mísy. Přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě kynout přes noc.
- Druhý den bigu nařežeme na menší kousky. Do mísy k ní navážíme vodu společně s droždím a přidáme zbytek mouky. Vše zamícháme.
- Dalším krokem je ocet, který do směsi přidáme i s připraveným kořením. Hněteme přibližně 5 minut. Poté zapracujeme sůl a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu a vařečku. Směs necháme v míse asi 15-20 minut odpočinout a poté těsto přeložíme.
- Po dalším odpočinutí jej vyjmeme a na pomoučené ploše z těsta vytvarujeme bochník, který dáme do vysypané ošatky kynout. Po nakynutí jej vyklopíme na horký plech.
- Do trouby vložíme několik kostek ledu a plech společně s naším bochníkem. Pečeme 15 minut při teplotě 250 °C a poté dalších 35 minut při 220 °C. Jakmile uplyne potřebný čas pro upečení, výsledný chléb vyjmeme z trouby a necháme jej odpočinout a dostatečně vychladnout na předem připravené chladicí mřížce.
- Podáváme s našlehaným tvarohem či máslem, zkrátka tak, jak máme čerstvé domácí pečivo nejradši!
Mohlo by vás zajímat
08. srpna 2022 Josef Maršálek
Spálený cheesecake podle Josefa Maršálka
14. ledna 2022 Josef Maršálek