Návrat ke kořenům

13. ledna 2023
Návrat ke kořenům

Mrkev, celer, petržel, bez nich by česká kuchyně nebyla tím, čím je. Dokážete si představit takovou svíčkovou či bramboračku, v níž by tato svatá trojice“ chyběla? Nekorunovaná královna české kuchyně, kořenová zelenina, je dostupná prakticky v každém ročním období a čarovat s ní v kuchyni je navíc snadné.

Návrat ke kořenům

Hranolky obecně nepatří k nejzdravějším přílohám, když ale místo brambor nakrájíte zeleninu, výsledek vás příjemně překvapí a vy můžete mlsat téměř bez výčitek i večer u televize. Žádné plavání v oleji, jen čistá chuť zeleniny. Z hotových zeleninových hranolků můžete připravit  také originální teplý salát. Jeho chuť pak báječně ladí třeba se sýry nebo pečeným masem.

Do stejné skupiny patří i příjemně nasládlý pastinák, červená řepa, ředkvičky nebo tuřín. Tuto zeleninu můžete dlouhodobě skladovat bez ztráty kvality. Jíst se dá za i za syrova, výborně dochutí smoothie, saláty i pomazánky. Dá se dusit, grilovat, zapékat, smažit či přidat do těsta …Inspirovat se můžete našimi 3 jednoduchými a při tom zajímavými recepty.

Zeleninové hranolky přímo z trouby

Ingredience

Náš tip: 

Zeleninové hranolky ještě dochuťte čerstvými nebo sušenými bylinkami. Výborně se hodí tyminián, rozmarýn a oregáno.

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a osušte.
  3. Ty vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
  4. Osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem.
  5. Pečte, dokud nezískají křupavou kůrčičku (v polovině pečení je obraťte).
  6. Podávejte horké, třeba v porcelánových miskách Villeroy & Boch z kolekce BBQ Passion. Do každé se vejde přesně jedna porce a na stole vypadají prostě skvěle.

Mohlo by se vám hodit

Když už jste si dali tu práci s domácími hranolky, byl by hřích podávat k nim tučnou majonézovou omáčku. Raději si připravte svěží avokádový dip, je hotový raz dva. Omáčky a dipy servírujte nejlépe v malých, k tomu určených mističkách.

Avokádový dip s indickým kořením, chilli a limetkou

Ingredience

  • 2 větší avokáda
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 lžička tandoori masala
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • šťáva z 1 limetky
  • sušené chilli papričky
  • mořská sůl a pepř

Náš tip: 

Pokud dip zbyde, přidejte k němu avokádovou pecku, která zachová jeho zelenou barvu, a uložte do ledničky do druhého dne.

Postup

  1. Avokádo vidličkou rozmačkejte a zakápněte limetkou.
  2. Přidejte najemno nakrájené cibulky, česnek a koření.
  3. Nakonec promíchejte se smetanou


Pro servírování stvořené

Pečený zeleninový salát s granátovým jablkem

Ingredience

  • 750 g hotových zeleninových hranolků (mrkev, pastinák a červená řepa)
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 granátové jablko
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • rukola

Postup

  1. Ořechy nasucho opražte.
  2. V misce prošlehejte 2 lžíce šťávy z granátoého jablka, ocet a olej.
  3. Dochuťte solí, pepřem a citronem.
  4. Do nahřáté servírovací mísy vložte kousky pečené zeleniny.
  5. Zakápněte zálivkou a opatrně promíchejte.
  6. Posypejte ořechy, semínky granátového jablka a rukolou.

Pikantní pomazánka s červenou řepou, sýrem, oříšky a medem

Ingredience

  • 500 g červené řepy
  • olivový olej 
  • 50 g čerstvého kozího sýra
  • 100 g nahrubo nastrouhané mozzarelly
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • worcester, pepř, sůl

Postup

  1. Řepu potřete olejem a v alobalu pečte asi hodinu.
  2. Po vychladnutí oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
  3. Přidejte oříšky krátce opražené na suché pánvi.
  4. Promíchejte, přidejte sýry, nasekané bylinky a podle chuti hořčici, med, worcester, čerstvě mletý pepř a sůl.
  5. Nechte v misce v chladu odležet a podávejte s tmavým pečivem.

Náš tip:

Piniové oříšky můžete nahradit loupanou slunečnicí nebo vlašskými ořechy.

Další recepty bez masa

Další recepty bez masa

SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY