Salát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými ořechy

Salát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými ořechy

Vychutnejte si originální spojení chutí

V tomto salátu se spojují úžasné kontrastní chutě jednotlivých ingrediencí. Podávejte ho jako slavnostní předkrm nebo jako lehkou rychlou večeři.

Ingredience

Na 4 porce

  • 500 g polníčku
  • 2 lžíce bílého octa balsamico
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 2 hrušky
  • 150 g sýra gorgonzola nebo roquefort
  • 200 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Hrušky oloupejte, nakrájejte na poloviny a lžičkou vydlabejte jádřince, potom je nakrájejte na tenké plátky.
  2. Sýr, ještě vychlazený z lednice, nakrájejte na malé kousky.
  3. Cukr zahřejte v pánvi a jakmile se rozpustí, krátce v něm nechte zkaramelizovat nahrubo nasekané vlašské ořechy. Pak je z pánve odložte na talíř a nechte vychladnout.
  4. Smíchejte bílý ocet balsamico, olivový olej, med a jemně nasekané šalotky, vznikne lehká zálivka vinaigrette. Osolte a zálivkou přelijte na salátové listy, ty pak zamíchejte, aby se v zálivce obalily.
  5. Salát naservírujte, ozdobte jej hruškami a kousky sýru, posypte jej zkaramelizovanými ořechy a můžete podávat.


Mrkněte i na celou kolekci porcelánového nádobí Clever Cooking či článek o tom, jak snadno se v tomto nádobí nejen zapéká či ohřívá v mikrovlnné troubě, ale jak se dobře umývá a/nebo se v něm skladují dobře potraviny bez toho, že byste museli používat dnes všemi nechtěný plast.

Související a doporučené produkty