Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem

Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem
V hlavní roli cuketa! Úspěch této rychlé večeře, či jen pochoutky na líné odpoledne, je každopádně zaručen.

Cuketa je v naší kuchyni celoroční stálice. Její největší výhodou je, že ji můžete schovat téměř do všeho, ať už vařeného nebo pečeného. Dnes vám ji ale představíme jako královnu vaší kuchyně.

Doba přípravy: 45 minut včetně pečení
Počet porcí: 4-6

Ingredience

hranolky:

  • 3 cukety
  • 150 g panko strouhanky
  • 60 g celozrnné mouky
  • 45 g parmezánu
  • 2 velká vejce
  • sušené oregáno a bazalka
  • pepř a sůl

tzatziki dip:

  • 2 salátové okurky
  • 2 lžíce kopru
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 150 g řeckého jogurtu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Cuketové hranolky:

  • Předehřejte troubu na 210–220 °C.
  • Cuketu nakrájejte na hranolky a obalte v mouce.
  • Smíchejte panko strouhanku, najemno nastrouhaný parmezán, bylinky, pepř a sůl ve velké míse a odložte zatím stranou.
  • V jiné misce rozšlehejte vejce.
  • Do vajec postupně namočte pomoučněné cukety a obal dokončete ve směsi ze strouhanky.
  • Obalené hranolky rozmístěte na plech přikrytý pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut.

V mezičase si připravte tzatziki dip:

  • Nahrubo nastrouhejte okurky, osolte je, zamíchejte a odložte na několik minut do cedníku, aby pustily vodu.
  • Okurky vyždímejte od přebytečné vody a smíchejte s ostatními ingrediencemi a máte hotovo.

Panko strouhanka

Co to je panko strouhanka?

Jedná se o druh vločkovité strouhanky, která se nejčastěji používá  v japonské kuchyni. Na rozdíl od české strouhanky, která se připravuje ze starších rohlíků nebo veky, japonská strouhanka panko se vyrábí z čerstvého chleba a mixuje se nebo strouhá nahrubo. Při smažení pak nenasákne zdaleka tolik tuku a výsledný pokrm je opravdu mnohem křupavější!

Související a doporučené produkty