Medová bábovka s opilými višněmi

30. ledna 2023
Medová bábovka s opilými višněmi
Pro přípravu nepotřebujete váhu, vystačíte si s hrnkem a lžící, kterými odměříte všechny suroviny. Svěžest bábovce dodá ovoce, vůni a chuť zase med a karamelový pudink.
Medová bábovka s opilými višněmi

Bábovku, která skvěle chutná a ještě lépe vypadá, vytvoříte s použitím originálních forem od americké značky Nordic Ware. Díky rozmanitým motivům ze stejného těsta vykouzlíte jak dárek pro vašeho milého na Valentýna, tak zimní motiv sněhových vloček nebo hravou pochoutku na dětské oslavy.  

Která forma vás zaujala?

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku rozpuštěné, vychladlé Hery
  •  1/3 hrnku tekutého medu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 karamelový pudink v prášku
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli do kakaa
  • 5 polévkových lžic višní naložených v rumu nebo griotce
  • sádlo a kokos na vymazání formy

Postup

1.    Heru nechte rozpustit a následně vychladnout.

2.    Vajíčka s medem robotu ušlehejte do pěny, přidejte cukr a rozpuštěnou Heru a ještě chvíli šlehejte.

3.    Ve větší míse smíchejte sypké přísady – mouku s kypřicím a pudinkovým práškem.

4.    Přisypte k medové směsi v robotu, přihoďte také višně a vlijte mléko a vypracujte řídké těsto

5.    Třetinu oddělte do menší mísy, smíchejte ji s kakaem a špetkou soli.

6.    Formu vymažte a vysypejte strouhaným kokosem.

7.    Vlijte do ní 1/3 světlého těsta, potom tenkým pramínkem přilijte to tmavé a nakonec přidejte i celý zbytek těsta světlého.

8.     Troubu předehřejte na 170 °C a bábovku dejte péct podle typu vaší trouby na cca 40 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je hotová.

9.    Po upečení opatrně vyklopte a ihned pocukrujte (bábovka si udrží vláčnost), po vychladnutí můžete podávat.

Nezapomeňte, čím kvalitnější med použijete, tím lepší chuti docílíte

Naše pečící tipy

  • V sezóně místo višní použijte čerstvé švestky nebo blumy. 10-12 kousků omyjte, osušte a nakrájejte na menší proužky, než je přidáte do těsta.
  • Špetka soli zvýrazní chuť kakaa nebo čokolády.
  • Na míchání těsta používejte těžší mísy, které zůstanou stát na svém místě. Nejlépe vám k tomuto účelu poslouží kameninové mísy Mason Cash.
  • Pokud bábovka nechce po dobrém opustit formu, položte na ni shora na cca 5 minut mokrou utěrku, v případě potřeby postup několikrát zopakujte. Ty nejzatvrzelejší můžete po obvodu jemně obkroužit špejlí. S nepřilnavými formami od Nordic Ware se vám však nic takového nestane.

Oslaďte si život dalšími recepty

Oslaďte si život dalšími recepty

Mohlo by se vám hodit