Jemné a nadýchané jablečné lívance s javorovým sirupem

Jemné a nadýchané jablečné lívance s javorovým sirupem
Klasické kynuté lívance nebo lívanečky s ovesnými vločkami patří mezi oblíbené evergreeny české tradiční kuchyně. Tentokrát zkuste “americkou” variantu lívanců s jablečným pyré.

Ať už se rozhodnete vyhrát si s nimi na velkou víkendovou snídani nebo je budete podávat jako sladké hlavní jídlo, v každém případě vám budou lívance mizet pod rukama ještě při pečení.

Doba přípravy: cca 40 minut včetně smažení
Počet porcí: 12 lívanců
 

Ingredience

lívance:

  • 400 g hladké mouky
  • 350 ml podmáslí
  • 380 g jablečného pyré (bude to zhruba polovina z celé dávky jablečného pyré, zbylou část použijete při servírování)
  • 3 velká vejce
  • 50 g rozpuštěného másla (v případě, že nemáte nepřilnavou pánev na pečení, tak ještě další máslo na pečení lívanců)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 a ½ lžíce jedlé sody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli

jablečné pyré:

  • 1,5 kg jablek, oloupaných, vykrájených od jádřince, nakrájených na cca 2 cm kostky (6-7 středně velkých jablek)
  • půl hrnku vody
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli

na dochucení:

  • javorový sirup nebo jiná oblíbená poleva

Postup

  1. Začněte jablečným pyré. Do hlubšího hrnce dejte všechny ingredience na pyré, důkladně promíchejte a zahřejte na středním plameni.
  2. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání duste, až jablka budou měkká (asi 10-15  minut).
  3. Jablečnou směs pak rozmixujte do jablečného pyré, které nemusí být úplně hladké. Ideální je, když v pyré zůstane struktura, tedy drobné kousky rozměklých jablek. Odložte stranou.
  4. Zatímco jablečné pyré chladne, připravte si lívancové těsto. Všechny suché ingredience promíchejte ve velké míse.
  5. V jiné velké míse smíchejte tekuté ingredience (kromě jablečného pyré) a rozmixujte do hladké konzistence.
  6. Do vzniklé hmoty pak pomalu vmíchejte suché suroviny, až se obě směsi dokonale spojí.
  7. Pak teprve opatrně vmíchejte cca polovinu jablečného pyré.
  8. Na středním plameni rozpalte lívanečník nebo širší pánev a menší naběračkou odměřujte na pánev jednotlivé lívance. Lívance obraťte, jakmile je povrch těsta protkaný bublinkami (za cca 3 minuty). Z druhé strany opečte dozlatova, to bude trvat o cca 1,5-2 minuty déle.
  9. Hotové lívance podávejte přelité zbylým jablečným pyré a javorovým sirupem.  
  10. Pokud chcete, aby vám lívance vydržely teplé, než budou všechny hotové, vložte je na plech do trouby zapnuté na cca 90 °C. 

Související a doporučené produkty